Meny
 

Våren nalkas och så också dess vita viner!

Vintern var kort och redan börjar vårkänslorna spira. Inredningsbutikerna har rensat från vintern och serverar glädjande vårfärger. Jag strosar runt på jakt efter nya serveringsdetaljer, porslin och dekorationer till bordsdukning. Att duka upp till en vinprovning nu inför våren är både festligt och lärorikt.

Med våren och solens ankomst börjar rödvinsglasen framför öppna brasor snart bytas mot vita vinglas på soliga uteserveringar. Inför våren tycker jag därför det är kul att göra en förberedande vitvinsprovning.

När man börjar prova vin och vill hitta sina favoriter rekommenderar jag att börja med såkallade druvprovningar. Köp hem så kallade ”endruvsviner” (viner som är gjorda med en enda druvsort) och prova dem bredvid varandra för att upptäcka och kunna diskuttera druvornas egenskaper. Säkerligen hittar ni en favorit bland druvorna, då kan nästa steg bli att prova just den druvan igen men från flera olika ursprung. Olika ursprung kan ge väldigt olika resultat till karaktären på en och samma druva, både av naturliga anledningar såsom jordmån och klimat men även traditionerna gällande lagring etc. vid respektive ursprung. För att påvisa detta har jag ibland med samma druvor två gånger under en druvprovning, exempelvis Riesling och Chardonnay. Här följer ett exempel på en intressant druvprovning;

  • Dreissigacker Riesling Tyskland/Rheinessen (2294)
  • Stoneleigh Riesling Nya Zeeland /Marlborough (6498)
  • Sancerre Les Baronnes Sauvignon blanc Frankrike/Loire (32253)
  • Gustave Lorentz Gewurztraminer Frankrike/Alsace (5244)
  • Petit Chablis Chardonnay Frankrike/Bourgogne, Chablis (5588)
  • Rodney Strong Chardonnay USA/Kalifornien/ Sonoma County (6471)

 Provningen börjar med två viner av druvan Riesling. Riesling trivs i svalare klimat där den får mogna långsamt. Den första är exempel på Tysklands fina,friska och krispigt torra Riesling, den andra är exempel på hur druvan generöst bjuder på fruktighet från Nya Zeeland. Sauvignon Blanc är en druva som utmärker sig med sina druvtypiska aromer och gör sig särskilt bra från området Sancerre i Loiredalen. Gewurztraminern är kul att ta med i provningen,  klassikern till münster-ost som flörtar med blommiga toner. Provningen avslutas med två stilar av druvan Chardonnay, först ut det lättsamma och friska vinet Petit Chablis, från det svala området med samma namn i norra Bourgogne. Det andra i fylligt fruktmogen stil med tydlig fatkaraktär från norra Kalifornien.

Senast ändrat - 11 mars 2016

Relaterade butiker

logga