Dekorera inför babyshowern

Rosa ballong girlander i forskjellige nyanser pluss gullballonger
Røde og rosa ballonger, pom-poms og girlander henger i taket
Brun stor bamse kikker opp av hvit eske med pastellfargede ballonger bak

Vi ger dig de dekorationstips du behöver för att skapa en lyckad överraskning för den blivande mamman.

När ni ropar "ÖVERRASKNING!" några få veckor innan födseln brukar det inte råda någon tvekan om temat. Ändå är det extra mysigt för den höggravida om lokalen ni ska vara i är pyntad just för det här speciella tillfället. Förutom att skapa en stämningsfull inramning kring festen är att ni lagt ner tid och energi på att pynta en kärleksförklaring i sig.

Det krävs inte så mycket för att göra ett rum redo för babyshower, men om ni vill slå på stort är det också tillåtet och gå alldeles bananas! Din väninna ska trots allt sätta ett nytt liv till världen.

Här är sju tips på hur du förvandlar ett helt vanligt rum till en babyshower-dröm.

1. Ballongbonanza

Ballonger är ett måste på en babyshower! Oavsett om du väljer färg på dem efter barnets kön eller håller dem mer neutrala bidrar ballonger till att höja stämningen.

Den enklaste lösningen är att binda många ballonger till en tråd och fästa grupper av ballonger i taket eller dörröppningen. Använd gärna ballonger i olika former och färger.

Vill du vara lite mer kreativ kan du till exempel fästa ballonger i en remsa och lägga den på mitten av bordet som en löpare. Eller vad sägs om att köpa tylltyg och binda runt ballongerna och låta dem hänga en och en?

2. Dekorera med presenterna

Presenterna till den lilla är ofta så söta att de gör sig som dekoration i sig. Istället för att slå in de pyttesmå kläderna kan du fästa ett snöre längs ena väggen och hänga upp kläderna med klädnypor.

Du kan även hänga upp dem på söta galgar på ett stativ. Hängarna är fina presenter som också kommer väl till pass när barnrummet ska inredas.

Ska du ge bort en nalle eller ett gosedjur kan även dessa fungera som dekoration. Nallen kan till exempel fästas på armen från en klusterballong som hänger från taket så att den ser ut som att nallen dalar ner från molnen eller placeras i en låda där den tittar ut.

Bord med popcorn, hvite blomster og pom poms.
Bord med popcorn, hvite blomster og pom poms. Girlander og gull-ballonger henger fra taket.
En grønn kake med pynt på

3. Festligt med girlanger

Girlanger är en effektiv dekoration som gör varje rum redo för fest på nolltid. Här är det bara att köpa så många du vill och fästa dem på väggarna och tvärs över rummet, hängande från taket. Det kan aldrig bli för många girlanger på en babyshower!

Girlanger är också väldigt enkla att göra själv. Allt du behöver är ett snöre, sax, lim och tyg, papper eller filt, och du kan sedan skriva personliga hälsningar på dem eller dekorera dem med glitter och färg som du själv vill.

4. Praktiska dekorationer

Även de mest praktiska saker som blöjor kan fungera som dekoration i en babyshower. Du kan till exempel rulla ihop tio pyttesmå blöjor och sätta dem intill varandra tills de bildar en liten tårta.

Bind ihop dem med ett brett band och dekorera pelaren med blommor, rosetter eller söta figurer och använd som bordsdekoration.

En annan rolig dekoration är att göra ett strumpträd. Plocka kvistar i skogen eller köp ett knippe på en blomsterbutik. Sätt kvistarna i en vas och häng varje babystrumpa från "trädet" med hjälp av klädnypor. Sen är det bara att plocka från trädet när bebisen behöver nya strumpor.

5. Festlig dryckesstation

Skapa en festlig dryckesstation. Ställ fram hemgjord lemonad som du dekorerar med iskuber, mynta, lime, citron frusna bär eller ätbara blommor.

Servera drycken ur stora genomskinliga karaffer eller krukor med kran som du ställer på ett separat bord.

Låt gästerna förse sig själva, antingen i fina glas eller plastglas med sugrör, eller helt enkelt med nappflaskor – om du vill sätta en babyprägel på dagen.

Dame i blå genser holder glassdispenser med lemonade med sitron
"Ready to pop" popcorn og snacks på et bord
Plastbokser som er fylt med godteri

6. Läckra snacks

Ställ fram det du ska servera i läckra skålar och på fina fat, så ska du se att du inte behöver speciellt mycket mer pynt än så. Färska bär, skumgodis, M&M:s och marshmallows, nötter och osttärningar är snacks som ser fantastiska ut i små skålar.

Vill du göra lite mer av det kan du göra små goodiebags av papperspåsar som du fyller med olika godis till var och en av gästerna. Eller så kan du stoppa popcorn i små portionspåsar av cellofan med rosett runt om – och spela på att ni väntar på att magen ska ”poppa”.

Potter med navnelapper på

7. Dekorera med växter

Den finaste bordsdekorationen är grön och du behöver inte köpa dyra buketter för att det ska bli fint! Köp snittblommor och komplettera med långa strån och grenar som du hittar ute. Fördela sedan detta i små vaser eller glas som du sprider ut över bordet.

En annan rolig idé är att ge bort en liten växt till huvudpersonen och gästerna, till exempel en liten suckulent, som en symbol för att barnet ska växa och gro. På så sätt har du både pynt och present i en!