Frågor & svar om parkering

Här finner du information och det vanligaste frågorna och svaren som du som besökare kan behöva känna till om parkering i centrum.

Vad innebär AUTOPAY-systemet?

Det är ett enkelt parkeringssystem utan bommar och parkeringsbiljetter. Det fungerar ungefär som trängselskatten, när du åker in på parkeringen registreras ditt registreringsnummer av en kamera och din parkering startar. En annan kamera registrerar när du åker ut ur garaget och då avslutas din parkering, om du inte har valt att avsluta din parkering i betalautomaten.

Hur länge får jag parkera?

Det är 2 timmar fri parkering per dygn på vardagar. Därefter kostar parkeringen 15 kr per påbörjad 30 min. Maxtaxa 250 kr /dag. Har du stått parkerad mindre än 2 timmar är det bara att köra ut ur garaget. Lördag och söndag är det fortsatt kostnadsfritt att parkera i garaget.

Hur betalar jag?

Du betalar alltid i efterskott! Det finns 4 olika betalningsalternativ:

Betalautomat- Betala med kort i betalautomaten när du lämnar garaget.

Betala i efterhand - Betala i efterhand med kort inom 48 timmar på www.parkman.nu

Automatisk betalning - Koppla ditt kort på https://autopay.io/ så dras parkeringsavgiften per automatik varje gång du parkerar i ett garage med Autopay.

Faktura – Om du väljer att åka in och ut ur garaget utan att göra något av ovan alternativen skickas en faktura till fordonsägaren.

Jag vill betala inom 48 timmar i efterskott med betalkort, hur gör jag?

Skriv in ditt registreringsnummer på www.parkman.nu och under ”betala inom 48h” så får du fram information om de obetalda parkeringar för din bil inom de senaste 48 timmarna.

Kortbetalningen sker säkert via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalningar.

Jag vill registrera automatisk betalning med kort, hur fungerar det?

Du loggar in och registrerar enkelt ditt betalkort via https://autopay.io/ för automatisk betalning. I samband med denna registrering får du möjlighet till automatisk debitering i alla Autopay garage. Du kan fortfarande avsluta och betala din parkering via betalautomaten om du önskar.

All kortbetalning samt registrering sker via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalning. Du kan endast registrera ett kort.

Redan registrerat din bil hos Parkman?

Om du sedan tidigare registrerat din bil hos Parkman i Sverige AB för Autopay så behöver du inte göra det igen. Dina uppgifter finns då lagrade. Vill du dock ta del av de 2 extra kostnadsfria timmarna i Sollentuna Centrum så måste du bli kundklubbsmedlem via sollentunacentrum.se.

Finns AUTOPAY på fler ställen i Sverige?

Absolut, AUTOPAY finns även i Täby Centrum, Nacka Forum, Kista Galleria, Kista Science Tower, Signalfabriken, ICA MAXI Solna Business Park etc.

Hur fungerar det om jag har en företagsbil?

Om du har en företagsbil där företaget står för alla dina bilkostnader kan du registrera ditt företagskort på https://autopay.io/ och alla parkeringsavgifter dras automatiskt från det registrerade kortet varje gång du parkerar i garaget.

Hur fungerar det om jag hyr en bil på tex. Europcar?

Om du leasar en bil så faktureras det företag som äger bilen och de i sin tur brukar debitera den som hyrt bilen. Besöker du Sollentuna Centrum med hyrbil kan du betala avgiften direkt i betalautomaten, eller betala din avgift online inom 48 timmar på www.parkman.nu

Vad är maxhöjden i garaget?

Garagets maxtakhöjd är 2.10 meter.

Hur mycket är fakturaavgiften på?

Fakturaavgiften är 39:-

Vad tar kameran bild på?

Kameran tar bara bild på registreringsnumret, ingenting runtomkring. Vi följer kameralagen.

Hur fungerar registreringen?

När du kör in och ut ur garaget läser kamerorna av din bils registreringsnummer och mäter av hur länge du har varit inne i garaget. Har du stått parkerad under de 2 timmar som är gratis kan du bara åka ut, annars måste du betala för extratiden. Om du knappar in ditt registreringsnummer i betalautomaten kan du se hur länge du har stått parkerad och om du har ett belopp att betala.

Om jag kör någon annans bil, vem får fakturan?

Fakturan skickas till fordonets ägare.

Jag har registrerat mig, men jag vill byta bil.

Om du byter bil är det viktigt att du tar bort det registreringsnumret från ditt registrerade konto och uppdaterar med ett nytt. Annars kommer du att fortsatt bli debiterad för den bilens parkeringskostnader.

För att hantera dina registrerade bilar eller lägga till en ny, loggar du in på din Autopayprofil här.

Jag har flera bilar registrerade på mitt konto, hur fungerar det?

Om du har flera bilar registrerade på ditt konto så erhåller den första bilen som kör in 4 tim fri parkering/dag om du är kundklubbsmedlem.

Andra bilen som åker in på kontot får då 2 timmar fri parkering.

Har man enbart en bil på kontot kan man parkera flera gånger under samma dag tills man kommer upp i 4 timmar fri parkering.

Hur fungerar det med utländskregistrerade bilar?

Beroende på vilket land bilen kommer ifrån kan vi läsa av bilens registreringsnummer, bäst är att betala i betalautomaten.

Jag kör motorcykel, behöver jag betala för parkeringen?

Alla registreringsnummer som blir avlästa får betala parkering inklusive motorcyklar och mopeder. Det sitter kameror som läser av även bakskylten om det bara finns en nummerskylt bak.

Jag glömde ta kvitto i betalautomaten, vart kan jag vända mig om jag behöver det i efterhand?

Behöver du kvitto i efterhand får ni kontakta vår parkeringsleverantör Parkman i Sverige AB på tel.08-734 90 00 eller info@parkman.nu

Måste man checka ut vid betalautomaten även när parkeringen understiger 2 timmar eller är det bara att köra ut?

Står du mindre än 2 timmar är det bara att åka ut. Du behöver inte hämta någon biljett, ställa p-skiva eller gå till automaten och betala.

För månadskunder

Hur går jag tillväga för att skaffa månadsparkering?

Du kontaktar Parkman i Sverige AB för att skriva avtal. Du behöver då bl.a. uppge din email adress.

När din parkering ska börja gälla får du ett mail där du klickar på länken mitt.parkman.nu och registrerar dig och lägger in ditt registreringsnummer under ”mina bilar”.

Under ”mina tillstånd” kommer du kunna se det elektroniska tillståndet. Kameran kommer då läsa av ditt registreringsnummer och känna igen dig som avtalskund. Som avtalskund kan du parkera på plan 5.

Om du inte registrerar ditt registreringsnummer kommer du bli debiterad både för avgiftsparkering och korttidsparkering.

Kan man stå med 2 olika bilar på sin förhyrda plats vid olika tillfällen?

Ja, på ditt konto under ”mina bilar” kan du lägga in alla dina registreringsnummer som ska kunna stå på din plats. T.ex. om ni har 2 bilar som disponerar samma plats.

Hur blir det då om båda bilarna åker in samtidigt?

Den bilen som åker in sist får betala avgiftsparkering, endast en bil kan nyttja avtalsplatsen åt gången.

Vid övriga frågor kring parkering kontakta Parkman

Kontakta: info@parkman.nu | tel: 08-734 90 00 | www.parkman.nu