Stjäl de bästa lösningarna från tre bröllopsdagar

Nygift par blir kastet konfetti på

Tre nygifta par avslöjar vad som fungerarde riktigt bra på deras stora dag.

En stor del av att planera bröllop är att göra val. Oavsett om det rör sig om de stora frågorna – som var bröllopet ska hållas, vem som ska vara toastmaster och vad man ska servera gästerna – till de allra minsta detaljerna, som man kanske inte bryr sig så mycket om, men som man ändå är tvungen att ta ställning till.

Det kan milt sagt vara krävande att komma på lösningar som både känns rätt, gör dagen smidig för gästerna och inte är för tidskrävande eller tar knäcken på budgeten. Lyckligtvis är det många som har gått igenom detta före dig och som med facit i hand vet vad som fungerade felfritt.

Vi har pratat med tre nygifta par som delar sina bästa lösningar – låt dig inspireras!

Julies bästa tips: Budgetblommor

Julie och Dan kom på en bra lösning som underlättade blomsterdekorationsbiten på bröllopsdagen.

  • Vem: Julie Simonsen och Dan Alexander Nypan.
  • Gifte sig i juni 2017 på Disen gård i Oslo.

Julie berättar:

- Vi skulle gifta oss i juni – en månad då det växer fantastiskt mycket vilda blommor. Så när vi planerade dukningen för middagen var jag övertygad om att jag ville dekorera borden med vilda växter från närområdet. Jag kollade upp vilka slags vilda blommor vi kunde förvänta oss och planerade att gå ut med familj och vänner dagen innan bröllopet för att plocka.

Tanken var att ha flera små buketter runt borden, så vi behövde också något att ha blommorna i. Under en inspirationsrunda på Pinterest kom jag över någon som använt tomma barnmatsglas som värmeljusstakar – och då slog det mig att dessa skulle fungera utmärkt som blomvaser också. Så jag fick våra vänner som har barn att spara på tomma barnmatsburkar och tvättade av etiketterna med varmt vatten och rödsprit.

Men när bröllopsdagen närmade sig fanns det hundra saker som skulle färdigställas och jag insåg att det skulle ta alldeles för lång tid att plocka blommorna själv. Jag sökte runt lite efter en plan B och hittade Blomsterträdgården på Abildsø Gård i Oslo. De kunde bland annat erbjuda ett blomsterpaket som hette ”markblommor” till ett rimligt pris – och det var ju helt rätt.

De hjälpte oss att beräkna hur mycket vi behövde för att få tillräckligt många små buketter på varje bord, och så fick jag hjälp av vänner att snitta och arrangera blommorna i glasen.

Resultatet blev riktigt somrigt, naturligt och fint! Det var dessutom väldigt praktiskt med små vaser och låga buketter så att blommorna inte hamnade i vägen för samtalen över borden – förutom att lösningen var mycket behagligare för plånboken än om vi skulle ha beställt färdiga dekorationer från en blomsterbutik.

... Detta gick däremot inte lika smidigt:

- Bara några timmar innan bröllopsmiddagen skulle börja blev Dan plötsligt dålig. Han var blek och kallsvettig – och till slut var han tvungen att halvligga på stolen för att orka vara med hela middagen. Det var ju verkligen något av en kris kan man säga.

Lyckligtvis blev han bättre under kvällen, men när vi åkte till läkaren dagen efter visade det sig att han drabbats av ljumskbråck – efter att ha burit tungt i samband med förberedelserna dagen innan bröllopet. Så ett gott råd är att försöka ta det lite lugnt inför den stora dagen och inte göra något som kan leda till att skadar dig.

Upplevelsen speglar även så onödigt det är att hänga upp sig på småsaker. Några dagar innan bröllopet hängde jag till exempel väldigt mycket upp mig på att de dukar vi hyrt inte var precis som jag trodde – men när det här sedan hände blev ju det helt irrelevant. Jag tror att det är lätt att överskatta vikten av detaljer. För när du väl står där så överskuggas alla småsaker av hur överväldigande dagen är.

Vildes bästa tips: Minnesvärda matstånd

En kreativ tolkning av den traditionella buffeten blev en stämningsfull, praktisk och färgsprakande lösning på Vildes och Mortens trädgårdsbröllop.

  • Vem: Vilde Hermansen Røed och Morten Røed Hermansen.
  • Gifte sig i augusti 2018 i Ås.

Vilde berättar:

- När vi började planera bröllopet var vi överens om att det viktigaste för oss var att det blev en jättefest. Alla lokaler vi såg på krävde dock att festen avslutades klockan 02.00 – och med 100 festsugna gäster var det ett problem. Därför bestämde vi oss för att ha middagen och festen i svärföräldrarnas trädgård.

Vi upptäckte tidigt att det inte var optimalt att tillaga en trerätters till så många gäster i ett vanligt kök, och insåg att vi var tvungna att välja någon form av buffé. Men ingen av oss var speciellt upplagd för en traditionell buffé med scharkuterier och äggröra och därför blev matdelen lite hängande i luften medan vi planerade det övriga inför bröllopet.

Efter ett oändligt antal sökningar på Pinterest hittade vi lite inspiration som kändes som ”vi” - och så småningom förstod vi att vi inte behövde låsa upp oss på att bröllopet skulle ha en klassisk ram med spets och lågmälda nyanser.

När vi släppte den föreställningen insåg vi att det vi ville ha var en festivalkänsla på hela bröllopet – med massor av färger, musik och ljus. Och när vi hade landat i det kom idén om att sätta upp olika matstånd i trädgården – precis som på festival.

Förutom att vi kunde erbjuda något för alla smaker blev också hela konceptet en liten upplevelse i sig.

Det slutade med att vi hade fyra olika stånd med varsitt koncept; ett med mexikansk taco, ett med norska smårätter, ett med spanska tapas och en med asiatiska favoriter. Friggebodarna byggde vi själva, av bord vi hittade gratis på Finn.no, gamla plankor som förvandlades till ställ och skyltar samt tyg från olika tygbutiker på Grønland i Oslo.

Vi kontaktade flera kockar och berättade om vår idé, och lyckligtvis hittade vi någon som ville ta på sig uppdraget inom vår budget. Han lagade fyra olika rätter till varje matstånd – så gästerna hade totalt 12 rätter att välja mellan. Dessutom gjorde han en ceviche som alla fick serverad till förrätt. Vi skippade efterrätt men hade ett desto större tårtbord med bidrag från vänner och familj.

Med hjälp av toastmasterns stadiga hand gick gästerna själva och hämtade mat från de olika stånden. Och bakom kulisserna fanns bekanta som hjälpte till att fylla på mat från köket till matstånden och som såg till att glasen hela tiden var fulla.

Maten blev verkligen jättegod! Förutom att vi kunde erbjuda något för alla smaker blev också hela konceptet en liten upplevelse i sig. Vi hade givetvis kunnat ha samma 12 rätter på ett vanligt buffébord, men det hade inte skapat samma stämning.

... Detta gick däremot inte lika smidigt:

- Vi hade fått låna en fin gammal bil av en kompis som skulle ta oss från vigseln till festen. Men den här bilen skulle visa sig vara lite mer skruttig än vi trodde. Under den halvtimme som det skulle ta att köra från kyrkan till mina svärföräldrar stannade bilen flera gånger – och ville inte starta igen. Både chauffören och brudgummen var tvungna att dra igång den om och om igen.

Det hela blev en lagom svettig upplevelse – både på grund av nerverna och att det var 30 grader ute. Så om ni planerar en bröllopsbil av den gamla sorten är det med andra ord ett bra tips att provköra den i förväg.

Linns bästa tips: Mjukt mingel

Hur håller ni bröllopsgästerna sysselsatta mellan vigseln och middagen? Med 20 egenkomponerade picknickkorgar gjorde Linn och Ask mottagningen till en avslappnad sommardröm.

  • Vem: Linn Isaksen och Ask Frederik Berg.
  • Gifte sig: i augusti 2018 på MårtenPers Källa på Österlen i Sverige.

Linn berättar:

– När vi letade efter ett ställe för vårr bröllop föll vi snabbt för Österlen – ett kulturlandskap i södra Sverige med idylliska landsvägar, äppellundar, böljande gröna ängar och vita sandstränder. Och när vi hittade MårtenPers Källa – en plats med både festlokal, hotell, galleri och en liten teater – så var vi helt säkra på att det var här det skulle bli.

Här kunde vi få både en rustik och modern inramning, omgiven av det lantliga och vackra landskapet. Och eftersom vi ville ha en borgerlig vigsel var den lilla teatern perfekt.

Vi ville ha en avslappnad atmosfär där stämningen inte kändes för stel och detta lade grunden för planeringen av dagen. Vi lade mycket tid på att fundera på vad som skulle hända mellan vigseln och middagen. Vi visste att det skulle bli en lucka på ett par timmar där vi skulle ta bilder och gästerna behövde på något vis sysselsättas.

Festlokalen var redan riggad för middagen, vår enda möjlighet var att hålla tummarna för vackert väder så att gästerna kunde vara ute. Utanför lokalen fanns dock en stor och fin trädgård med gräsmatta, majestätiska träd och en hängmatta.

Däremot var det inte trädgårdsmöbler för 100 pers, så vi kliade oss i huvudet tills vi plötsligt fick en idé: Vad sägs om att göra mottagningen till en picknick där gästerna kunde slänga sig ner på en filt på gräset, dricka cider, äta ost och oliver och spela kubb? Det måste ju bli trevligt – och passade riktigt bra till ramen för dagen i övrigt.

Vi köpte in picknickkorgar, plädar, chips, cider, stora glas oliver – som vi fördelade i mindre konserveringsglas, knivar från en loppmarknad, servetter och ost – som vi skar upp i bitar, förpackat i matpapper och fördelat i korgarna. (Allt detta med god hjälp från vänner). Upplägget baserades på att man var fem om varje korg och att gästerna fick mingla och lära känna varandra. Och i slutet av trädgården fick vi vår favorit-DJ Funky Loffe att spela svenskt funk på vinyl.

Vädret höll, lyckligtvis, och picknicken blev en jättesuccé. Gästerna tassade runt barfota i gräset, och det hela kändes lite som en sommardröm. Det var dessutom praktiskt att lösningen varken krävde servitörer eller annan serveringsutrustning än vinglas.

Bland den feedback vi fått efter bröllopet är picknicken det som oftast lyfts fram. Många av gästerna har bland annat undrat över var vi fick tag på den fantastiskt goda osten, som vi faktiskt köpte väldigt billigt i en lågprisbutik. (Förpackningen är allt!)

... Detta gick däremot inte lika smidigt:

– Jag hade fått en väninna att göra brudbukett till mig och dagen innan bröllopet höll hon på med den i flera timmar. Det blev en riktigt fin och perfekt komponerad bukett i rosa, grönt, orange och vitt.

När den var hopbunden och klar ställdes den i ett glas med vatten i ett kylskåp i festlokalen för att hålla sig fräsch hela dagen. Nästa morgon gick min väninna och kollade om buketten hade hållit sig fin över natten. Och det var verkligen tur att hon gjorde det! Det visade sig nämligen att vi inte hade ställt den i ett kylskåp – utan i en frys och nu var buketten bara en enda stor isklump.

Jag ska erkänna att jag blev en smula stressad när jag fick reda på det när jag satt i sminkstolen och det bara var några timmar kvar till vigseln, men lyckligtvis är min väninna den lösningsorienterade sorten. Hon kastade sig in i bilen och körde till blomsterbutiken, plockade till sig det bästa av det som fanns och band en ny bukett i blixtfart. Och jag slapp gå tomhänt nedför altargången.