Uppskattad Fars dag-frukost

Marmorbord med trefat med en croissant, appelsinjuice og blomster

Fars dag betyder frukost på sängen – och vi vet vad du kan göra för att göra pappsen extra imponerad.

Något av det finaste du kan göra för att hedra pappa på Fars dag är att vara uppe! Och ett av de finaste sätten att göra det på är att låta pappa vakna till en fixad frukost utöver det vanliga.

- Genom att laga frukost till någon visar du att du uppskattar dem. Och alla tycker ju att det är kul att känna sig uppskattade, säger Simon Johannessen som är kökschef på Thon Hotels Bergen Airport.

Oavsett om du serverar frukosten på sängen eller dukar upp ett mysigt bord behöver maten inte nödvändigtvis vara så elegant eller omfattande att laga. Gesten i sig är så fin att den ändå värmer pappas hjärta.

- Det kan vara så enkelt som att byta ut den vanliga osten mot en annan typ av pålägg, eller att servera brödskivorna uppskurna på en skärbräda, med pålägg och tillbehör i fina skålar, tipsar Johannessen.

Enligt kökschefen kommer frukosten att få en ny dimension om du till exempel bara byter ut det vanliga smöret mot en vispad och luftigt smaksatt variant.

- Vi äter med ögonen, så när du lägger lite extra energi på utförandet av måltiden får det en positiv effekt på aptiten.

Fem härliga frukostar

Oavsett om du vill piffa upp din vanliga frukost eller imponera med en ny rätt så har kökschefen recepten som gör Fars dag till en fest.

Gemensamt för dem alla är att de är enkla att göra och lyfter frukosten till nya höjder. Alla recepten är avsedda för fyra personer, så här kan hela familjen få glädje av smaklökarna.

Kaffemilkshake med smak av banan

Banan och mjölk gör denna kaffemilkshake till en mättande liten frukost. Den smakar fantastiskt och är precis lagom söt utan socker.

Det här behöver du

  • 5 dl kaffebönor
  • 1 l mjölk
  • 8 isbitar
  • 2 frusna bananer

Så här gör du:

  1. Lägg kaffebönor i mjölk och dra upp det till kokpunkten. Låt den gärna stå kallt över natten för att få ut så mycket som möjligt av bönorna.
  2. Mixa alla ingredienser i en mixer och strö över lite kakaopulver som en sista touch på shaken. Njut direkt!

Gör knäckebröd från grunden

Hembakat knäckebröd smakar helt annorlunda än de du köper i butiken. Om du förvarar dina knäckebröd i en tät burk håller de sig dessutom i veckor – vilket innebär att du inte behöver gå upp i onödan på Fars dag för att fixa.

Det här behöver du

  • 1 dl osiktat grovt vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl kruskakli
  • 1 tsk salt
  • 3,5 dl vatten

Så här gör du:

  1. Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke och låt smeten svälla ca 30 minuter.
  2. Fördela smeten i ett tunt och jämnt lager på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 25 minuter.
  4. Bryt upp knäckebröden i lämpliga bitar och servera dem på en rustik bricka eller skärbräda i trä med en kökshandduk eller en tygservett under knäckebröden.

MÅNGSIDIG FRUKOSTMAT

Knäckebröden smakar jättegott med de flesta pålägg. Du kan till och med äta dem som snacks eller doppa dem i en kryddig färskost.

Dröm dig bort till Italien med focaccia

Focaccia är den italienska versionen av vitt bröd och är väldigt god som tillbehör till middagsrätter, tapas eller charkuterier. Men den är också helt underbar att äta utan något till! Är den helt nybakad behöver du inte mer än lite god olivolja till innan man kan blunda och drömma sig till Toscana.

Det här behöver du

  • 1 kg vetemjöl
  • 1 paket torrjäst
  • 2 msk salt
  • 3 dl vatten
  • 4 dl god olivolja
  • 2 msk maldonsalt

Så här gör du

  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  2. Späd in vatten och olja och knåda degen i ca 10 minuter. Degen ska vara luftig och fin och allra helst lite ”sticky”.
  3. Låt den jäsa till dubbel storlek innan den vänds direkt över i lämplig form, gärna en djup plåt och inte en brödform.
  4. Grädda mitt i ugnen på 180°C i ca 25 minuter.

LITE LYX I BÖRJAN AV FARS DAG

För lyxvarianten av focaccia kan du pressa ner bitar av parmesan, soltorkad tomat, solroskärnor och örtkryddor i degen samt en god olivolja på toppen av bakytan. Doppa brödet i hemgjord örtkräm, majonnäs eller en olivtapenade.

Gör det tråkiga smöret lite mer spännande

Ett enkelt sätt att göra frukosten mer spännande är att vispa smöret. Ett luftigt smaksatt smör är perfekt till focaccia, färskt bröd eller hembakat knäckebröd. Pålägg blir nästan överflödigt!

Det här behöver du

  • 1 paket/500 gram vanligt smör (t ex Tine mejerismör)
  • 2 burkar soltorkade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk grovt salt

Så här gör du

  1. Låt smöret stå en stund på köksbänken så att det blir rumstempererat.
  2. Vispa smöret i en matberedare tills det blir luftigt och vitt i färgen. Konsistensen ska vara som en lite tyngre creme. Har du ingen matberedare kan du använda en handmixer eller visp, men då kommer inte smöret att få helt rätt konsistens.
  3. Lägg i grovskuren soltorkad tomat (inklusive oljan den ligger i), tomatpuré och salt. Vispa ihop allting ordentligt.

SMAKA SMÖRET

Vispat smör kan smaksättas med vad du vill. Ersätt till exempel tomat med vitlök, örter, oliver eller paprika.

Äggsallad

Äggsalladen är perfekt på smörgåsen, som fyllning i baguetter eller som tillbehör till charkuterier.

Det här behöver du

  • 6 hårdkokta ägg
  • 0,5 salladslök
  • 2 dl majonnäs
  • 3 msk gräddfil
  • 1 msk Worchestersås
  • Salt och peppar

Så här gör du

  1. Koka äggen i ca 8 minuter och kyl dem i kallt vatten.
  2. Skala äggen och tärna dem.
  3. Skär salladslöken fint.
  4. Blanda majonnäs, gräddfil och Worchestersås och smaka av med salt och peppar.
  5. Vänd ner ägg och salladslök till en krämig äggsallad. Spara gärna ett kokt ägg som du skär i klyftor och lägger som garnering på salladen.

För att få den rätta krämiga konsistensen på äggsalladen måste äggen kokas precis lagom länge så att de varken är mjukkokta eller för hårda.

Enligt Simon Johannessen beror tiden på äggets storlek, men ett ägg i normal storlek ska kokas i åtta minuter. Det är viktigt att äggen är riktigt kalla innan de blandas in i smeten, så du kan gärna koka dem dagen innan och ha dem i kylen tills du gör salladen.

Recepten och bilderna
Matprat.no