Så här anordnar du en riktig piratfödelsedag

To barn kledd ut som pirater ligger i en seng, sett ovenfra
Nærbilde av gutt som får ansiktsmaling til sjørøverbursdag

Är Kapten Sabeltand favoriten? Varför inte ordna en riktig sjörövarfödelsedag för de yngsta. Vi ger dig tipsen du behöver.

Kapten Sabeltand är en favorit hos både flickor och pojkar, så många önskar sig pirattema på sin födelsedag kommer inte som en stor överraskning. Lyckligtvis är det både roligt och enkelt att ordna en piratfest.

Inbjudningskort i äkta piratstil

Jo, du kan självklart köpa färdiga inbjudningar (det finns flera coola färdiga inbjudningar i butikerna), men det är extra kul att göra egna inbjudningar. Och hur häftigt är det inte att få inbjudan i en flaskpost?!

Så gör du

Skriv inbjudan på ett ark, bränn det gärna lite i kanterna för att få den där extra piratkänslan, rulla inbjudan, knyt ett band runt och stoppa i en flaska. Sätt på namnlappen så är inbjudan klar!

En enklare version är att rulla inbjudan och knyta ett band runt. Du kan också skriva ut dödskallar och skriva på baksidan.

Tips!

Man behöver inte köpa dyra dräkter för att se ut som en riktig sjörövare. Vad sägs om att dela ut en liten ögonlapp till varje barn (dem kan du göra själv med svart papper och gummiband) eller rita en mustasch/skägg på barnen när de anländer till födelsedagen? Har du möjlighet kan du även göra röda pannband av en gammal duk.

Nærbilde av rød vimpel med en pirat på
En hvit kake med en sjørøver på toppen
To gutter som er kledd ut som sjørøvere står med ryggen mot hverandre

Sjörövardekorationer

När du ska pynta inför sjörövarpartyt är det oftast tre färger som återkommer; svart, rött och guld. Om du väljer att använda en eller alla färger är upp till dig – det viktigaste är att födelsedagsbarnet är nöjd.

För att festbordet ska se ut som ett riktigt sjörövarbord kan du lägga på en svart duk och dekorera med det du har till hands. Vi föreslår chokladmynt, svarta godiskrokodiler och lakritssnurrar. Du kan också skriva ut små dödskallar och lägga på bordet eller ställa fram en kista fylld med chokladmynt och godissmycken.

Eftersom sjörövartemat är så populärt är det flera butiker som säljer både servetter, engångsmuggar och engångstallrikar med sjörövarmotiv. Du hittar även sjörövarballonger, sjörövarflagga och ögonlapp om du vill.

Mat och dryck för små sjörövare

Det kanske inte finns så mycket mat som genast skriker sjörövare, men med några enkla trick och lite fantasi kan både korvar och pizza bli äkta sjörövarmat. Vad sägs om att servera varm korv formad som bläckfisk, till exempel?

Så här gör du:

Dela en grillkorv i två delar. Gör ben genom att skära fyra långa skåror längs med korven, men lämna en liten bit. Stek korven i en varm panna tills korvarmarna knäcks. Servera med potatismos och ketchup.

Du kan också låta barnen göra varsin piratpizza (eventuellt dekorera en pizza med små piratflaggor) eller låta kall spaghetti genom uppskurna korvbitar och sedan koka den.

Aktiviteter

  • Skattjakt
  • Se filmen Kapten Sabeltand eller andra sjörövarfilmer.
  • Gå på plankan
  • Dansa till Kapten Sabeltand-musik

Skepp o hoj!