Tips på köp av konfirmationskläder
Vi har samlat några tips och tricks som gör köpet lite lättare och förhoppningsvis gör att studenten hittar en kostym han trivs i.
En studentkostym brukar vara den första riktiga kostymen man köper, så det kan vara lätt att göra fel. Satsa gärna på en kostym som funkar för många tillfällen – helst i klassiska färger som svart, marinblått eller grått – så att den kan användas vid fler tillfällen. Om ni väljer rätt kan nämligen studentkostymen fungera lika bra till studenten som till jul.
Slim fit eller regular fit
De senaste åren har det varit populärt att köpa en studentkostym i slim fit-modell. Modellen kännetecknas av att kostymen sitter smalare än en vanlig kostym. Vill studenten ha en kostym som sitter lite lösare kan han hellre välja det som kallas ”regular fit”.
Ett tips är att prova en av varje modell när ni är i butiken, eftersom det är lätt hänt att den ena modellen fungerar bättre än den andra till studentens kroppsform.
Kom ihåg att ”slim fit” inte betyder att kostymen ska sitta som klistrad på kroppen. Då blir den lätt obekväm att bära.
Enkelknäppt eller dubbelknäppt kavaj
I kostymvärlden finns det två typer av kavajer: Enkelknäppt (en rad med knappar) och dubbelknäppt (två rader med knappar). Enkelknäppt är nog vanligast och fungerar bra till väst om studenten önskar.
Tänk på att en enkelknäppt kavaj aldrig ska knäppas helt, utan att den översta knappen ska förbli oknäppt. En dubbelknäppt kavaj ska knäppas hela vägen.
Så här ska kostymen sitta
Som allt annat man ska ha på sig är det viktigt att kostymen sitter bekvämt. Nedan har vi samlat tips på vad ni ska tänka på. Det kan dock vara bra att notera att det är väldigt få kostymer som sitter precis som de ska när man provar dem i butiken. Ofta behöver kostymen en runda hos skräddare innan den sitter perfekt.
Kavaj
En perfekt kavaj ska sitta tajt och ska varken strama eller ha för mycket tyg i ryggen eller midjan. Ärmarna ska vara så pass korta att du visar cirka 1-1,5 centimeter av skjortan, men se till att de inte blir för korta eftersom det lätt kan se ut som att kavajen är för liten.
Men allt detta är bortkastat om du glömmer att kolla axlarna på kavajen. Här är det nämligen många som gör misstag! På en perfekt kavaj ska axelsömmen sitta där axeln slutar. Allt annat gör att kavajen ser för liten eller för stor ut. Det är dessutom dyrt att ändra hos skräddare i efterhand, så ta god tid på dig i provrummet.
Tips! När du provar en kavaj ska du stå avslappnat med armarna hängande ner längs kroppen.
Byxor
En perfekt kostymbyxa ska sitta bra runt midjan – även utan skärp. Om studenten behöver ett skärp för att hålla upp byxorna är de för stora.
När det kommer till byxlängden är detta en smaksak och varierar ofta med trenderna. Därför kan du välja det du tycker passar bäst. En bra tumregel är dock att byxan ska vila lätt på skon när du står upp, men kom ihåg att byxbenen ska ha tillräcklig vidd för att presvecket i byxan inte ska sträckas ut.
Skulle man ångra längden eller växa lite i livet är detta något av det enklaste att ändra hos skräddare.
Bonustips: En klassisk klocka och ett par snygga manschettknappar kan hjälpa till att lyfta din outfit.
Tips til konfirmasjonsdressen
- Når du prøver en dressjakke skal du stå avslappet med armene hengende ned langs kroppen
- En klassisk klokke og et par lekre mansjettknapper kan være med på å løfte antrekket
Bukse
En perfekt dressbukse skal sitte godt rundt livet – selv uten belte. Trenger konfirmanten et belte for å holde buksen oppe, er den for stor.
Når det kommer til lengden på buksen, er dette en smakssak og varierer ofte med trendene. En god tommelfingerregel er imidlertid at buksen skal hvile lett på skoen når du står oppreist, men husk at buksebena skal ha tilstrekkelig vidde til at pressen i buksen ikke strekkes ut.
Skulle man angre på lengden, eller vokse litt i livet, er dette noe av det enkleste å endre hos skredder.
Tillbehör till studentkostymen
Det sitter i detaljerna
Med lite accessoarer kan du piffa till en för övrigt neutral kostym. Det kan också vara ett bra sätt att förnya kostymen om den ska användas vid fler tillfällen.
Du kan med fördel kombinera slips och näsduk med kostymen, men kom ihåg att dessa två inte får matcha. Slipsen och näsduken ska dock harmonisera med varandra och resten av outfiten.
Hur studenten viker upp näsduken är förstås upp till honom, men det kan vara bra att hämta inspiration från Pinterest eller Youtube så att man hittar en form man är bekväm med och som inte är alltför svår att göra på egen hand.
När det kommer till skor och skärp ska dessa gärna matcha. Har man bruna skor ska man med andra ord matcha med ett brunt skärp.