Påskmat i sommarstugan

Lammestek med rotgrønnsaker
Rå lammestek med hvitløk og rosmarin
Tillsätt vitlöken i tunna båtar och rosmarinkvastar för extra smak.

Med påsken runt hörnet har vi valt ut tre olika recept på lammstek som du kan laga till hela familjen.

Lammstek är påskmåltiden som de flesta älskar att få serverad och som är enkel att tillaga och servera – oavsett om ni samlas i stugan eller hemma i vardagsrummet. Nedan har vi samlat ett gäng recept på lammstek. För även om klassisk lammstek är en favorit bland många finns det en uppsjö av alternativ på hur du tillagar lammsteken. Varför inte ägna påskledigheten åt att experimentera i köket?

Klassisk lammstek

Ingredienser

  • 1 lammstek, cirka 2,5 kg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar färsk rosmarin
  • 3 dl vatten

Ugnsbakade grönsaker

  • 6 st morot i stavar
  • 1 st rotselleri i bitar
  • 3 lökar i klyftor
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar

Skysås

  • ca 3 dl buljong från steken
  • 1 msk maizena

Så här gör du:

  1. Såga över vadbenet med en snickarsåg eller bågfil.
  2. Skär bort lite av det yttersta köttet på vadbenet och skrapa rent det med kniven så att det blir en dekorativ benpipa. Benen och köttskärp används med fördel till en god lammbuljong som kokas samtidigt som steken står i ugnen.
  3. Isbenet tas enklast bort genom att knivspetsen sticks in i köttet på insidan av det halvmåneformade benet. Använd en tunn, vass kniv (gärna urbeningskniv). Skär längs med benkanten till ett djup av ca 3 cm. Benet är lite krokigt, så se till att kniven är så vinklad som möjligt in mot benet hela vägen så att det inte blir så mycket kött kvar på benet. Greppa med fingrarna och böj isbenet bakåt, stick in kniven i kulleden och vrid och skär till den stora senan som håller kulbenet på plats är skuren över. Det här är lite krångligt men absolut värt jobbet! Skär tills isbenet har skurits av.
  4. Gnid in lammsteken ordentligt med salt och peppar. Dela vitlöken i tunna klyftor, gör skåror i steken med en kniv och stick in vitlöksklyftor och rosmarinkvistar.
  5. Lägg steken i en långpanna och häll i vattnet. Fördela grönsaker runt steken och ringla över olivolja. Krydda med salt och mald peppar.
  6. Sätt in steken i ugnen vid 125°C. När stektermometern visar 65 °C är steken medium och på 70°C är den medium plus. Lammsteken är genomstekt vid 75°C. Ta ut steken, linda in den i aluminiumfolie och låt vila i ca 15 minuter
  7. Normal tillagningstid för lammstek på ca 2,5 kg är ca 3 timmar.
  8. Sila av skyn som bildats i botten av långpannan och höj temperaturen till 200 °C. Tillaga grönsakerna i ytterligare ca 15 minuter medan steken vilar.
  9. Tillaga såsen genom att röra ut majsstärkelsen i kallt vatten och tillsätta buljongen under ständig vispning. Koka upp och smaka av med salt och mald peppar.
  10. Servera gärna med god potatis, skysås och en god senap eller vinbärsgelé.
Lammesteik fylt med fetaost og tomat
Lammstek med fetaost och tomat.
Lammestek med rotgrønnsaker og hvitløk
Lammstek med citron, vitlök och rotfrukter.

Lammstek fylld med fetaost och tomat

Ingredienser:

  • 1 lammstek

Fyllning

  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 2 klyftor, finhackad vitlök
  • 10 st finhackade svarta oliver
  • 100 g hackade soltorkade tomater i olja
  • 200 g smulad fetaost
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Så gör du

  1. Värm ugnen till 125 °C. Bena ur lammsteken eller köp en som redan är urbenad.
  2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och fördela den i steken.
  3. Rulla ihop steken och vira den ordentligt med snöre. Gnid in steken med salt och peppar.
  4. Lägg steken i en långpanna och stick in en stektermometer. Se till att termometern sitter i köttet och inte i fyllningen eftersom det kommer att indikera en felaktig innertemperatur.
  5. Sätt steken mitt i ugnen tills termometern visar 65-70°C för medium till medium plus, eller 75°C för genomstekt. Detta tar cirka 3 timmar. Låt steken vila i 20 minuter innan du skär upp den i skivor.

Tips!

Servera gärna lammsteken med en god sallad till.

Lammstek med citron, vitlök och rotfrukter

Ingredienser

  • 1 lammstek utan ben, cirka 1,5 kg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 msk smör
  • 3 st morot
  • 3 palsternacka
  • 12 st potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 3 dl vatten (eller vin)

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 125°C. Krydda lammsteken med salt och peppar. Bryn steken i en varm stekpanna med smör och lägg över den i en långpanna eller en stor ugnsfast form. Stick in en stektermometer i mitten av den tjockaste delen av steken.
  2. Skala morot och palsternacka och dela i grova bitar. Dela potatis, vitlök och citron i halvor. Lägg allt runt steken och lägg på några kvistar rosmarin.
  3. Häll på vatten eller vin.
  4. Sätt långpannan mitt i ugnen. När termometern visar 65-70 °C är steken mediumstekt och vid 76°C är steken genomstekt. Tillagningstiden kan variera beroende på köttets tjocklek, men räkna med ca 2 timmar på en stek som väger 1,5 kilo.
  5. Låt steken vila 15-20 minuter innan du skär upp den. Känn på grönsakerna och potatisen. Om de behöver lite längre tid på sig att bli klara kan de stå i ugnen medan steken vilar. Skruva då upp temperaturen lite och ös över stekskyn.

Recepten och bilderna är hämtade från Matprat.

Recepten och bilderna
Matprat.no