Tält i vinter? Packlista för vinterns tältutflykt

To par bein som kommer ut av en gul teltåpning i retning snødekte topper og leirplass.

Att tälta under vintern kräver lite extra planering, men kan bli ett riktigt nöje för både liten och stor. Här får du tipsen för en lyckad utflykt!

Innan du ger dig iväg

Även om det är minusgrader ute finns det inget som hindrar en tältutflykt. Övernattning utomhus på vintern kan vara både spännande och mysigt – och tältet kan du sätta upp nästan var du vill. Kolla gärna på allemansrätten.

Om det är länge sedan du sovit i tältet, eller om du aldrig har använt det på vintern kan det vara en god idé att testa hemma i trädgården eller nära ditt hem innan du ger dig iväg på en längre tur.

Det är också bra att testa kläder och skor i förväg, särskilt om du inte använt dem tidigare. Får dina fötter skavsår? Är jackan tillräckligt varm? Se till att ha med dig kläder och utrustning som tål en vinternatt.

När du packar väskan för vinterpromenaden kan det vara bra att ta en extra påse runt det som bör hålla sig torrt, som tändstickor, toalettpapper och extra ullkläder.

Utrustning som behövs:

  • Tändstickor
  • Toalettpapper
  • Extra ombyte
  • Skyffel
  • Sovsäck anpassad för vinterväder (Har du inte sovsäck för vinterväder kan du använda två sovsäckar inuti varandra.)
  • Ett rejält liggunderlag, gärna två, för att det ska bli tillräckligt varmt
  • Förbandslåda med skavsårsplåster
  • Toalettartiklar och en liten handduk
  • Solglasögon och solkräm
  • Pannlampa och extra batteri
  • Powerbank för mobilen
  • Karta och kompass för längre resor
  • Termos
  • Mat, vattenflaska, stormkök, tallrik, mugg och bestick
Bål i snø i skog, mann som går mot bålet
Mann holder kart og kompass i snødekt landskap
Oransje telt med leirplass i delvis snødekt landskap

Några användbara tälttips

Ett tips för vintercamping är att lämna tältpluggarna hemma, och hellre använda skidstavarna som pluggar. Vid behov kan du använda långa tältpinnar, så att tältet kan fästas ordentligt.

Om det är mycket snö runt omkring bör du trampa ner snön först, vilket även barnen kan hjälpa till med. Om det blåser bör du sätta upp tältet så att ingången är skyddad från vinden.

Gräv gärna en grop i entrén och förtältet. Det drar undan kylan från innertältet samtidigt som du kan stå och klä på dig och laga mat. Har du med dig barn på utflykten är det toppen att ha en liten köksavdelning där du kan laga mat och laga mat medan barnen myser i sovsäckarna.

Är ni många som ska på tur är det extra socialt att sova i tältkåta. Tänk bara på att en tältkåta är tyngre och kräver att fler samarbetar om att bära. Men det är ju väldigt trevligt! Tältkåtor finns i många varianter och för olika användningsområden.

Kvinne som sitter på liggeunderlag inni sovepose ute i snøen og heller varm drikke fra termos

Och mat och dryck?

På vintern är det viktigt att ta med sig tillräckligt med mat eftersom kroppen behöver mer energi när det är kallt. Nötter, energibarer och choklad är alltid bra att packa med. Tänk på att mat också kan frysa, därför kan det vara bra med praktiska saker som havregrynsgröt, pulversoppor och varmt vatten på termos. Vill du verkligen mysa är det extra trevligt att tända brasor och grilla korv eller ostmackor.

Även om det är kallt ute behöver kroppen vätska, så kom ihåg att dricka vatten regelbundet under hela dagen. Är det väldigt kallt kan du ha vattenflaska nära kroppen så att vattnet inte fryser.

Det kan också vara bra att äta något varmt till kvällen, som till exempel fruktsoppa, som förutom värme även ger extra vätska.

Vilken typ av kläder ska du packa med?

Ull är guld på vintern och i alla fall när du ska sova utomhus. Lämna dina bomullsplagg hemma och klä dig i ull från topp till tå. Det är bra att ha tunna plagg om du ska gå långt innan du tältar och hellre klä på dig när du slår läger.

Ta med dig ett extra ombyte ullunderkläder, mössa och strumpor. Packa även med tjockare kläder, som ulltröja (gärna med hög hals) och dunjacka, till när du ska sitta still i eller vid tältet.

Byt till torra kläder när du ska gå och lägga dig. Är du kall när du ska lägga dig i sovsäcken bör du hoppa runt lite och få värmen i kroppen först, så att du inte riskerar att frysa. Har du en varm och skön sovsäck räcker det med ett tunt lager ull om natten samt mössa.

To unger som sitter i en teltåpning i delvis snølandskap

Andra praktiska tips:

  • Om du ska ta med dig barn kan det vara bra att campa i närheten av bilen så att det inte blir så lång vandring innan ni sätter upp tältet och snabbt kan ta er tillbaka till bilen igen.
  • Ha en sovsäck som är lika lång som du. Om du har sovsäcken för lång blir det ofta kallt i botten. Sovsäcken kan du också värma upp genom att fylla flaskor med varmt vatten som du lägger i.
  • Det kan löna sig att göra en tillfällig toalett så att alla känner sig bekväma med att gå på toaletten, även barnen. Bygg till exempel upp några väggar med snö så att det blir både mysigt och trivsamt. Kom ihåg att gå på toaletten innan du går och lägger dig så slipper du förhoppningsvis gå upp mitt i natten.
  • Det kan också vara bra att ta med en liten snöborste, till exempel en diskborste, skoborste eller liknande som du kan sopa bort snö som du drar med in i tältet. Är det varmt nog i tältet kommer snön att smälta och göra det blött.
  • Du kan använda en vattenflaska med varmt vatten för att värma om dina skor när du ska ut ur tältet. Sätt flaskan i den ena skon och trä den andra över så att flaskan värmer båda skorna samtidigt.
  • Lägg saker som drar mycket batteri i kylan, som mobil, kamera och batteripaket, inuti sovsäcken.