Vinteraktiviteter ute för barn och vuxna

To voksne og et barn sitter ute og smiler inntil en rød vegg i snøen, ved et bål
Frossen såpeboble
Tre barn og en voksen på skøyter utendørs
Tre barn som skal ake i snøen

Det finns massor av skoj att göra på vintern! Här är åtta tips på vinteraktiviteter att göra med vänner och familj.

Vintern är en underbar årstid – oavsett om den bjuder på kyla som får snön att gnistra och kan förvandla kokande vatten till iskristaller på nolltid, eller mildare väder som är perfekt för aktiviteter som att åka skridskor eller göra en flaskbana.

Bjud in med familj och vänner, tänd en brasa eller plocka fram en brasa och njut av god mat och dryck. Med lite förberedelser är det dags för en drömdag ute för både stora och små.

1. Blås såpbubblor

Såpbubblor är fascinerande, oavsett hur gammal du är, och ännu mer fascinerande är det att se såpbubblor frysa till is. För bästa effekt bör det vara fem minusgrader eller kallare och det bör vara vindstilla så att inte såpbubblorna flyger iväg direkt.

Det tar ett tag innan såpbubblorna fryser och för att de inte ska spricka på en gång kan det vara bra att använda ett specialrecept. Med det här receptet från Enjoy får du stabila bubblor som fryser fint.

För såpbubbelblandningen behöver du:

● 0,5 dl diskmedel

● 0,5 dl vatten

● 1 tsk socker

● 1 tsk glycerol (finns på apotek eller hobbybutiker)

Är det riktigt kallt, som 15 minusgrader, kan du också prova att göra om kokande vatten till snö. Då tar du hett vatten i en kopp, kanna eller liknande och kastar upp det i luften utomhus.

När vattnet kastas ut ur koppen och upp i luften bildas ett stort moln av små vattendroppar och vattenånga. Är det tillräckligt kallt förvandlas molnet till iskristaller.

2. Skapa en flaskbana

Flaskbanor är roligt och väldigt enkelt att göra. Hitta en backe eller måsta till en brant snöhög för att få så mycket fart som möjligt. Fyll sedan en halvlitersflaska till hälften med vatten och kör iväg!

Om det finns plats för flera flaskor bredvid varandra kan ni tävla om vilken flaska som kommer först ner. Eller gör som i hopp och mät vilken som kommer längst.

3. Åk skridskor

Skridskor tröttnar vi aldrig på, så roligt som det är att susa fram över isen i full fart! Använd alltid hjälm. Packa med varm choklad i en termos, energibarer och choklad – och kanske några mjuka kanelbullar? Extra ullstrumpor är också ett måste till kalla tår efter en stund på isen

4. Hitta en pulkabacke

Pulkaåkning är en jättebra aktivitet som ni kan bjuda vänner och familj på. Hitta en liten eller stor pulkabacke, beroende på familjens minsta, och testa olika pulkor som snowracers, stjärtlappar och pulkamattor.

Har du inte pulkor kan badringar eller baddjur vara så roliga. Pulkaåkning är också en bra kvällsaktivitet om du tar med dig pannlampor och reflexvästar.

To maleskrin og flere pensler som ligger i snøen, hvor det er malt en smilende sol og prikker i ulike farger
Leketraktor i snøen med skuffen full av snø
Voksne og barn sett bakfra mens de går i snøen og drar på kjelke og bærer badering til å ake på

5. Målarstund i snön

Snön är som en vit målarduk och det går faktiskt att måla på den. Spara tomma ketchup-, spray- eller vattenflaskor och fyll dem med vatten. För att få färg kan du använda karamellfärg eller saft.

Måla direkt på snön eller gör snöfigurer som ni kan färglägga. Kanske kan snöängeln dekoreras? Vi lovar att detta kommer att vara superkul för både liten och stor.

6. Gör bilbanor

Även om sandlådan för länge sedan är nedsnöad går det att bygga till garage, bilvägar, broar och parkeringsplatser i snön. Ta fram hink, spade och bilar och gör till kurviga vägar, tunnlar och parkeringshus. Kanske kan ni bygga små snöslott till bilarna?

7. Ta en kvällspromenad med pannlampa

En tur i mörkret är både spännande och uppfriskande, särskilt efter en lång dag inomhus. Sätt på dig pannlampa och reflexväst och ta en promenad i trädgården eller ta en skogspromenad. Ta gärna med en säck med varm dryck och en chokladbit till när ni ska ta en paus. Och om ni är sugna på en längre resa kan ni ta med er utrustning till en brasa.

8. Gör en glitterhand

Att skapa skulpturer av vatten som fryser till is är roligt, och här finns otaliga möjligheter, oavsett om du vill göra snölyktor eller frysa vatten i olika former. Ett enkelt och roligt sätt att göra det sistnämnda är att fylla engångshandskar med vatten – gärna blandat med lite färg, saft, karamellfärg eller glitter för att sätta färg på det hela.

Knyt igen engångshandskarna och lägg dem ute för att frysa över natten – och vips så har du fått en färgglad glitterhand som de små kan leka med utomhus.