Se stylistens bästa tips för bröllopsbordet

Bordsetting med grønn dekorasjon
Person dekker bord med tallerken og grønne stilker
Bestikk og glass i fugleperspektiv på ferdig dekket bord. Foto til artikkel om stylistens tips til bryllupsbordet.
Slik skal en korrekt borddekking se ut.

Dukning är en konst, men med lite hjälp är det faktiskt något alla kan klara av. Vi bad Bröllopsplaneraren att dela med oss ​​av lite inspiration och tips.

– Så länge du tycker att det är roligt och har tillräckligt med tid kan du själv välja att göra en fin dukning, bekräftar Cathrine Aase Walberg, som efter tio år i bröllopsbranschen har stor erfarenhet av att duka för fest.

Walberg står bakom podden ”Bröllopsplaneraren” – där hon tar oss med backstage i jobbet som bröllopsplanerare i både Norge och andra länder, och pratar med kända personer om deras stora dag.

– Många har en stressig tid innan bröllopet, eftersom det är så mycket som ska vara på plats. Därför är mitt bästa tips att vara ute i god tid – även när det gäller bordsdukningen, säger hon.

Hvordan dekke bord

– Alt som kan gjøres i forkant av den store dagen, bør gjøres i forkant. Du vil helst ikke bli stående over bordene til klokken tre natta før bryllupet, når du sannsynligvis har mye annet å tenke på.

Nettopp derfor anbefaler Walberg at du ber om hjelp til selve dekkejobben. Ikke minst bør du sørge for at noen kan hjelpe deg med det som kan virke som en enkel oppgave: Å brette servietter.

– Selv om du velger en enkel måte å gjøre det på, tar det tid å brette til alle gjestene. Dette er en typisk oppgave som blir nedprioritert frem til i siste liten. For at ingen skal bli stående til langt på natt, bør du delegere bort oppgaven i god tid til noen som vil hjelpe til.

Før du bestemmer deg for hvordan du løser borddekkingen, bør du sjekke hva som er mulig der festen skal være.

– På en restaurant vil de for eksempel i de fleste tilfeller brette for deg, men det er alltid lurt å vite 100 prosent sikkert hva du må planlegge for.

Enkle regler for borddekking

La oss kjapt gå gjennom de tradisjonelle reglene for når du dekker et bord:

  • Gaffelen til venstre og kniven til høyre for tallerkenen. Dessertskjeen over.
  • Det er vanlig med tre glass: Vannglass, hvitvinsglass og rødvinsglass.
  • Er det flere retter, skal bestikket følge rekkefølgen på rettene, og du begynner med bestikket som ligger lengst vekk fra tallerkenen.

Dette kalles en kuvert, forklarer Walberg. Den skal inneholde alt gjestene dine trenger for å innta festmåltidet som kommer på bordet.

Nærbilde av bestikk
Dekket bord med navn på hver plass med Amy i fokus
Blomsterbukett i vase med lys i bakgrunnen
Hvete som står i vaser

Men vad som ligger på bordet beror också på måltiden som serveras. Om ni till exempel serverar en buffé behöver besticken kanske inte ens ligga på bordet.

– Och är menyn en trerättersmeny behöver du inte duka med tallrik. Många väljer därför att använda en dukningstallrik. Det är också vanligt att lägga till en liten tallrik med en smörkniv till varje, om bröd hör till måltiden, förklarar bröllopsarrangören.

Låt servetterna stjäla showen

Servetter är som sagt en viktig del av dukningen och det finns ingen anledning att hålla tillbaka på vare sig färg eller form.

Om du inte använder dukningstallrik kan du göra lite mer av servetten och använda den som dekoration mellan besticken. Det finns många videor på nätet som du kan lära dig tekniker från.

– Vissa gillar så klart det traditionella med vita dukar och vita servetter, men vi ser fortfarande att fler väljer kreativa färgval och andra typer av tyger än tidigare, säger Walberg.

Hon berättar att framför allt att hon ser mycket linneservetter just nu.

– Den rustika stilen är populär och linneservetter passar perfekt till det. Det är till exempel väldigt fint att göra en solfjäder som du knyter ett band eller en tråd runt. Det gör inget om fjädern inte blir perfekt, för det ska se lite slumpmässigt ut, berättar Walberg.

Låt det blomstra

Blommor hör varje bröllop till. Möjligheterna är många och bröllopsplaneraren har många bra tips på hur du själv kan ordna med blommorna.

– Förr i tiden hade man ett stort blomsterarrangemang på varje bord. Nu ser vi att folk hellre använder fler element när de dekorerar, säger Walberg.

Lägg till exempel en girlang av gröna kvistar mitt på bordet och dekorera med små cylinderformade vaser i denna. Fyll vaserna med blommor och ljus.

– Det blir också allt mer populärt med starka färger. Och det är väldigt dekorativt med stora, lite lösare buketter med blommor, strån och växter i fräscha färger, säger Walberg.

Hon berättar även att många använder höga uppsättningar. Har du en lokal med mycket takhöjd kan du även hänga pyntet från taket.

– Det är jätteläckert att hänga dekor från taket och över borden. Det kan vara stora selar, ljusslingor runt bjälkarna, ljusstakar eller blomvaser, säger hon. En annan trend är att använda gröna växter som exempelvis örter, krukväxter, palmblad eller ormbunkar.

- Vi ser också mycket pampas. Det är dekorativt och mycket hållbart!

Med andra ord är det mesta lagligt när det gäller blommor och växter, och tänk på att rosor eller pioner aldrig blir omoderna.

Var gäst på egen fest

Mitt i alla förberedelser inför bröllopet är det lätt att glömma vad dagen egentligen handlar om: er! Istället för att försöka efterlikna ett Pinterest-bröllop kan ni istället baka in personliga saker.

– Allt blir roligare när det är personligt. Istället för bordsnummer kan ni till exempel namnge borden efter städer ni besökt. Gör små cellofanpåsar med er favoritchoklad till gästerna eller använd snäckskal från en strand ni besökt och skriv gästernas namn på dem istället för på placeringskort.

Viktigast av allt är att ni förbereder i god tid så att ni verkligen kan koppla av och bara njuta på den stora dagen.

– Kom ihåg att ni ska vara gäster på egen fest!