Så gör du dina egna julklappar

Bord sett ovenfra som er dekket med konfekt og innpakningspapir. Foto.
Hjemmelaget karameller i liten boks
Sjokoladekuler i forskjellige farger
flasker med gløgg på

Ge mat i julklapp! Söta och ätbara julklappar är perfekta för den som redan har allt. Så låt dig frestas av dessa tre idéer på hemgjorda julgodis.

Ätbara julklappar är den bästa sorten, och speciellt julgodis. Använd tiden innan jul till att göra presenterna själv. Slå in dem i små läckra askar, knyt en rosett och ge bort dem till någon du tycker om.

Nedan hittar du tre recept på ätbara julklappar som garanterat blir en hit hos både barn och vuxna!

Vi delar även med oss ​​av några tips om hur du bevarar hållbarheten tills den lyckliga personen öppnar paketet.

Rika julkarameller

Vi kan lugnt rekommendera detta recept på julkarameller. Dessa går även bra att ge bort som värdinnapresenter.

Du behöver det här

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g tärnat smör

Så gör du

  1. Lägg grädde, socker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Blanda ihop det med en slev och koka upp under omrörning. Låt koka på medelhög värme tills karamellblandningen tjocknar.
  2. Kontrollera om karamellen är färdig genom att göra ett dropptest. Häll en droppe kola i ett glas kallt vatten. Om karamellen stelnar och du kan forma den till en kula är den klar. Om inte, koka lite till. Gör gärna testet flera gånger.
  3. Tillsätt smör i blandningen när karamellen har klarat ”dropptestet”. Rör ner smöret ordentligt i blandningen.
  4. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och häll försiktigt massan i formen. Se till att du inte bränner dig. Låt blandningen svalna på bänken innan du ställer den i kylen tills den stelnar helt.
  5. Vänd på huvudet och vänd ut den stelnade karamellen. Skär i lagom stora bitar. Är karamellen lite hård kan du låta den stå ute en liten stund innan du skär upp den.

Förvara karamellerna inlindad i bakplåtspapper i kylskåpet eller linda in varje bit i cellofan. Då har de lång hållbarhet

TIPS FÖR JULPYNTAD KARAMEL

Riv mandel eller andra nötter till flingor och strö över karamellblandningen innan du kyler ner dem, så bjuder de på lite mer julstämning.

Hemgjorda chokladkulor

Det här behöver du

  • 250 g kakrester (gärna bortskurna bitar från chokladkakan)
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk hallonsylt
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk romessens eller lite äkta rom
  • 100 g bakchoklad
  • 1 påse strössel

Så gör du

  1. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda ordentligt. Använd gärna en köksmaskin. Rulla massan till lagom stora kulor.
  2. Bryt bakchokladen i bitar och smält den i vattenbad (en liten kastrull står i en större kastrull med kokande varmt vatten). Rör ihop chokladen när den har mjuknat.
  3. Doppa kulorna i smält choklad och rulla dem i strössel, kokos, chokladpulver eller andra önskvärda godsaker.

Förvaras i tättslutande låda eller ask.

GE JULKLAPPEN LÅNG HÅLLBARHET

För att ge de ätbara julklapparna lång hållbarhet är det viktigt att du slår in dem väl i något som är lufttätt.

Lägg godsakerna i en burk eller en fin ask och knyt en rosett. För att göra presenten extra personlig kan du skriva en mysig lapp som du klistrar på.

Vad sägs om en drink i julklapp? Prova hemgjord glögg!

Det här behöver du (5 portioner)

  • 1 l äppelmust
  • 1 hel kanel
  • 3 st stjärnanis
  • 5 st. hela nejlikor
  • 0,5 citron
  • 1 msk riven färsk ingefära

Så gör du

  1. Lägg äppelmusten i en kastrull tillsammans med kanelstång, stjärnanis, kryddnejlikor, citron och riven ingefära.
  2. Värm upp glöggen till kokpunkten och låt den dra i ca 10-15 minuter.

Häll upp glöggen på flaska. Det är viktigt att flaskan är helt ren och tät, då håller glöggen i 1-2 veckor. Dekorera flaskan och ge bort!

FLERA IDÉER TILL ÄTBARA JULKLAPPAR

  • Hemlagad granola
  • Småkakor
  • Marmelad
recept och bilder
matprat.no