Tips på julpynt du kan göra själv

Gutt på juleverksted
Hånd som perler
Julegaver med perlefigurer på

Julen närmar sig med stormsteg och det är äntligen tillåtet med både julmusik och andra mysiga julaktiviteter – som julpyssel. Vi visar dig vad du kan göra.

Pärldekorationer

Är du trött på det traditionella julpyntet är pärldekorationer något för dig. Det enda du behöver är pärlor, pärlform, lite bakplåtspapper och ett strykjärn.

Så gör du:

Innan du sätter igång kan det vara bra att planera både form och vilka färger du vill använda. Vill du göra stjärnor, hjärtan eller julkulor? Eller vill du kanske skriva något trevligt som kan hänga i fönstret? Har du slut på idéer är Pinterest ett bra ställe att hämta inspiration från.

När du har pärlat klart den form du vill ha är det dags att ta fram strykjärnet. Lägg en liten bit bakplåtspapper över pärlorna och stryk försiktigt över dem. Ta gärna av pappret mellan gångerna så att du är säker på att inget bränns vid.

Tips! Pärldekorationer passar också utmärkt som presentetiketter eller som dekoration när du slår in paket.
Glass med juletre, stearinlys, julekuler og diverse julepynt
Glass med juletre, stearinlys, julekuler og diverse julepynt
Karameller dandert i en gaveboks
Bilde fra matprat.no

Glaslykta med dekoration

När mörkret sänker sig i december är det extra mysigt att tända ljus inomhus – både levande och elektriskt. Ljusburken du ser på bilden är enkel att göra och ger en ombonad känsla till ditt hem. Perfekt som julpynt eller julklapp till någon du tycker om.

Det här behöver du

 • Glas med lock. Här kan du till exempel använda Norgeglas.
 • Superlim
 • Sen kan du ha julpynt inne i burken.
 • Batteridriven ljusslinga med små ljus. Alternativt glitter eller paljetter

Så gör du

Börja med att tvätta glaset ordentligt så att du är säker på att du inte dekorerar ett smutsigt glas. Skruva sedan isär glaset och lägg locket med insidan uppåt.

Plocka fram prydnaderna du tänker ha inuti glaset och limma fast dem på insidan av locket. Tänk på att glaset ska vändas när det är klart, så se till att limma på pyntet på rätt håll.

När du har limmat klart pyntet kan du stoppa in ljusslingan i glaset. Och nu kommer den svåra delen; skruva på locket med dekor, utan att trycka ihop ljusslingan. Här finns ingen snabb lösning, så här får du bara prova dig fram.

Ett tips är att lägga ut ljusslingan så mycket som möjligt i kanterna och lämna ett litet utrymme i mitten. På så sätt blir det lättare att få plats med prydnaderna som sitter på locket. Tycker du att en ljusslinga blir för svår kan du till exempel använda glitter eller paljetter som dekoration.

Vill du hellre tillbringa tid med att göra dina egna julklappar? Då kan vi rekommendera det här receptet på julkarameller. Även trevliga att ge bort till värden eller värdinnan.

Julkarameller

 • 3 dl vispgrädde
 • 2 dl socker
 • 1 dl ljus sirap
 • 100 g tärnat smör

Så gör du

 1. Lägg grädde, socker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Blanda ihop det med en slev och koka upp under omrörning. Låt koka på medelhög värme tills kolablandningen tjocknar.
 2. Kontrollera om karamellen är färdig genom att göra ett dropptest. Häll en droppe kola i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och du kan forma den till en kula är den klar. Om inte, koka lite till. Gör gärna testet flera gånger.
 3. Tillsätt smör i blandningen när karamellen har klarat ”dropptestet”. Rör ner smöret ordentligt i kolablandningen.
 4. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och häll försiktigt kolamassan i formen. Se till att du inte bränner dig. Låt kolan svalna på bänken innan du ställer den i kylen tills den stelnar helt.
 5. Vänd på huvudet och vänd ut den stelnade kolan. Skär i lagom stora bitar. Är kolan lite hård kan du låta den stå ute en liten stund innan du skär upp den. Förvara kolan inlindad i bakplåtspapper i kylskåpet eller linda in varje bit i cellofan.

Recept från matprat.no