Mors dagsmiddag – sex goda recept

Tallerken med kamskjellsalat

Imponera på Mors dag genom att bjuda på läckra och lyxiga rätter. Välj mellan två olika trerättersmenyer du kan göra hemma.

Förslag 1 består av norska välsmakande rätter med exklusiva råvaror. Inled måltiden med en ljummen pilgrimssallad med ärtpuré och granatäpple innan du serverar hemlagad pizza med glaserad lammskav. Avsluta med en god chokladglass med brownies som sätter pricken över i.

Förslag 2 omfamnar de mer exotiska smakerna inspirerade av det asiatiska köket. Börja med en god Tom Kha Gai-soppa som värmer själen i det kalla vintervädret. Servera sedan crispy duck med hoisinsås och grönsaker innan du avslutar kvällen med en fräsch yoghurtglass med hallon.

Välj hennes favorit och börja planera!

Förrätt: Kammusslor

Norska kammusslor är en exklusiv och delikat råvara som smälter på tungan. Servera den lätta förrätten i en fräsch sallad med ärtor och fänkål.

Ärtpuré

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 salladslökar (endast gröna)
  • 1 msk smör
  • 250 g frysta ärtor
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1⁄4 tsk peppar

Sallad

  • 1 fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk färsk gräslök
  • 2 msk färsk dill
  • 1 st granatäpple
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 pkt krasse

Kammusslor

  • 8 kammusslor (om färska)
  • 12 kammusslor (om frysta)

Så här gör du:

  1. Finhacka vitlöken och skär salladslöken i fina skivor. Fräs vitlök och salladslök i en kastrull med smör tills löken blir blank. Tillsätt ärtor och fräs i ett par minuter tills ärtorna är genomvarma. Häll på buljongen och koka upp.
  2. Dra pannan åt sidan. Mixa med en stavmixer och mixa till en grov puré. Smaka av med salt och peppar. Håll purén varm. Skär fänkålen i tunna skivor. Använd gärna en osthyvel eller mandolin. Lägg fänkålsskivorna i iskallt vatten så att de blir krispiga.
  3. Skär schalottenlök, gräslök och dill fint. Putsa granatäpplet. Torka den hyvlade fänkålen ordentligt och blanda den med resten av salladsingredienserna. Vänd ner granatäpple till sist. Pensla kammusslorna med olja och stek dem på hög temperatur tills de får fin färg på båda sidor. Tillsätt smöret i slutet och tillaga i ytterligare ca 1 minut. Strö över lite havssalt.
  4. Fördela ärtpuré och sallad på fyra tallrikar. Lägg på de varma kammusslorna och servera. Kammusslor är allra bäst när de är färska och i sitt skal. Då räcker det med två skal per person. Får du inte tag i färska kammusslor är frysta kammusslor ett bra alternativ. De är oftast lite mindre men också riktigt goda.

Huvudrätt: Lammpizza

Prova den här läckra norska varianten av den italienska pizzan. Vit pizza har gjort sin frammarsch och smakar extra gott när man toppar den med glaserad lammskalsav, blomkål, rucola och granatäpple.

Deg

  • 1 tsk socker
  • 2 tsk torrjäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 550 g vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g rumstempererat smör

Glaserad lammskiva

  • 400 g lammkarré
  • 2 tsk pepparkorn
  • 2 msk balsamvinäger
  • 6 msk flytande honung
  • 2 msk smör till stekning
  • 0,5 tsk salt

Vit pizzasås

  • 2 msk Philadelphia färskost
  • 0,5 burk crème fraîche original
  • 2 msk finhackad färsk timjan
  • 1⁄4 tsk salt
  • 1⁄4 tsk peppar

Topping

  • 0,5 st blomkål i små buketter
  • 65 g rucola
  • 1 st granatäpple

Så här gör du

  1. Sätt pizzadegen. Lös upp socker och jäst i en tredjedel av vattnet. Blanda mjöl och salt i en skål. Gör en grop i mjölet, häll jästblandningen i gropen och lägg plastfolie över skålen. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet (2/3) och rör ihop allt ordentligt. Knåda degen i matberedare eller knåda den ordentligt för hand, 5-10 minuter. Dra plasten över skålen och låt degen jäsa i 30 minuter.
  2. Gör glaserad lammlägg. Rosta peppar i en varm, torr stekpanna så att smakerna kommer fram ännu mer. Krossa pepparn i en mortel eller med en stavmixer. Bryn halvtinad lammlägg snabbt i en varm stekpanna med lite smör. Strö över peppar, häll på balsamvinäger och honung. Rör ihop allt ordentligt och dra pannan åt sidan.
  3. Dela pizzadegen i 6 lika stora delar. Kavla ut delarna till tunna ovala pizzabottnar. Se till att pizzabottnarna är täckta med plast så att de inte torkar ut. Grädda en pizzabotten åt gången. Pensla pizzabottnens yta med smör och lägg den med smörsidan nedåt i en het stekpanna. Pensla med smör på andra sidan. Grädda tills bottnen fått fin färg, ca 2 minuter på varje sida. Upprepa med de andra bröden.
  4. Pizzabottnarna kan göras i god tid innan du ska toppa dem med pizzafyllningen. Lägg gärna någon i frysen så sparar du lite tid nästa gång du blir sugen på pizza. Vispa mjukost och creme fraiche till en stel smet, blanda i finhackad timjan och smaka eventuellt av med salt och peppar.
  5. Lägg ut bröden på en bakplåtspappersklädd plåt, bred på färskostblandningen, toppa med stekt lammskal och blomkål i små buketter. Sätt in pizzorna i ugnen på 200°C i 4-6 minuter. Toppa pizzorna med granatäpple och rucola precis före servering. Strö gärna över lite färsk timjan och grovmalen peppar till garnering.

Dessert: Chokladglass med brownies

Chokladglass och brownies är en farligt god kombination. Med andra ord helt perfekt för tillfället. Till brownies kan du antingen följa det här receptet som du hittar på MatPrat eller så kan du fuska med en färdig mix du gör otroligt snabbt.

Ingredienser

  • 150 g bakchoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 msk socker
  • 4 äggulor
  • 200 g brownies eller annan chokladkaka

Så här gör du

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp 1/3 av grädden och sockret. Rör tills sockret har lösts upp. Häll blandningen över chokladen. Låt stå ett par minuter och rör sedan om smeten slät med en degskrapa.
  2. Vispa i en och en av äggulorna i chokladblandningen. Skär brownies i små tärningar och vänd ner dem i chokladblandningen. Vispa resten av grädden hårt och vänd ner krämen i blandningen. Häll allt i en lagom stor form och täck med plastfolie. Ställ i frysen i minst 6 timmar.
  3. Låt glassen bli tempererad och mjuk i kylskåpet ca 20 minuter innan du serverar den. Servera gärna med bitar av brownies och en god chokladsås.

Förrätt: Tom Kha Gai

Tom Kha Gai är en mycket god och smakrik kycklingsoppa från Thailand. Den är perfekt att inleda middagen med.

Ingredienser

  • 200 g fullkornsris
  • 3 kycklingfiléer
  • 100 g färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 st citrongräs
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 3,5 dl lätt kokosmjölk
  • 2 msk fisksås (asiatisk)
  • saft och skal av 1 st lime
  • 1⁄2 tsk chiliflakes
  • 2 msk färsk koriander

Så här gör du

  1. Koka riset enligt förpackningens anvisning. Skär kycklingfilén i bitar. Finhacka ingefära, vitlök och citrongräs. Koka upp kycklingbuljongen och lägg i finhackad ingefära, vitlök och citrongräs. Låt puttra i 3 minuter.
  2. Tillsätt kokosmjölk, fisksås och bitar av kyckling. Koka upp och låt koka i ytterligare 5 minuter. Lägg i rivet limeskal, limesaft, torkad chili och koriander precis före servering. Servera med kokt ris.

Huvudrätt: Crispy Duck

Denna måltid är ingen vardagsrätt och passar därför alldeles utmärkt till tillfället. Servera den asiatiska favoriten crispy duck tillsammans med hoisinsås och grönsaker.

Ingredienser

  • 1 anka (ca 2,5 kg)
  • 1 bit färsk ingefära
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 hel kanel
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl sojasås

Tillbehör

  • 2 st morot
  • 1 gurka
  • 0,5 purjolök
  • 2 stjälkar stjälkselleri (selleri)
  • 2 pkt a 10 st peking duck-pannkakor
  • 1 knippe färsk koriander
  • 2 glas hoisinsås

Så här gör du

  1. Skölj ankan noggrant och ta bort kvarvarande fjädrar med en pincett. Torka ordentligt med papper. Koka upp en stor kastrull med vatten och häll kokande vatten över hela fågeln. Du kan se hur skinnet drar ihop sig och ändrar färg. Torka med papper så att skinnet blir helt torrt. Skär ingefäran i tjocka skivor och krossa vitlöken, lägg in den i ankan tillsammans med kanelstången och knyt ihop den. Koka upp socker och soja och låt svalna. Gnid in fågeln med blandningen och lägg den otäckt på galler i kylskåpet i minst fyra timmar, eller över natten.
  2. Värm ugnen till 150°C. Lägg ankan på ett galler med en långpanna under så att fettet hamnar där och inte i botten av ugnen. Grädda ankan mitt i ugnen i 2 timmar. Skruva sedan upp ugnen till 200°C och grädda vidare i ca 30 minuter. Här är det bra att hålla koll så att ankan inte bränner sig. När fågeln är gyllene och lite mörk är den färdig. Ta ut och vila i minst 30 minuter.
  3. Skölj grönsakerna väl och skala moroten. Skär morot, gurka, purjolök och selleri i tunna strimlor. Lägg pannkakorna i en bambukorg (med bakplåtspapper). Ånga i ca 10 minuter tills de är genomvarma. Ta av låren och skär ut benen. Ta ut bröststyckena. Skär köttet i tunna skivor. Ta en pannkaka, häll på hoisinsås, grönsaker och skivor av anka. Toppa med koriander och rulla ihop. Har du ingen bambukorg kan du ångkoka dem i ugn: Sätt ugnen på 90-100°C. Fyll en långpanna med vatten och ställ den längst ner i ugnen. Lägg pannkakorna på ett galler och ställ in dem i ugnen när vattnet börjat ånga. Ånga pannkakorna till cirka 10 minuter tills de är genomvarma.

Dessert: Yoghurtglass med hallon

Efter två goda rätter avrundas succén genom att servera en lätt och fräsch yoghurtglass med hallon. Den är förvånansvärt lätt att laga och du slipper tänka på desserten medan du njuter av middagen.

Ingredienser

  • 0,5 l grekisk yoghurt
  • 1 dl flytande honung
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 g frysta hallon
  • 4 msk honung

Så här gör du

Vispa ihop yoghurt, honung och vaniljsocker. Ställ åt sidan. Mixa hallonen med lite av yoghurtblandningen och resten av honungen.

Fyll de två blandningarna i små isformar, koppar eller formar. Ställ en glasspinne i varje form och ställ i frysen i minst 3 timmar. Krama formen med händerna eller håll den under varmt vatten en kort stund och låt isen rinna av.

Recepten och bilderna är hämtade från Matprat.

Recepten och bilderna
Matprat.no