Recept på goda mors dag-kakor

Oreokake som er oppskjært
Morsdagstårta med Oreos är något som hela familjen gillar.

Diska upp med en läcker morsdagstårta! Dessa kakor är lätta och kan göras dagen innan, så slipper du stressa på själva mors dag.

Oreo-glasstårta

Om du ska ha familjekalas på mors dag är det här en tårta som säkert kommer att gillas av både stora och små.

Botten

  • 250 g Oreokex
  • 100 g smält smör

Glasstårta

  • 4 äggulor
  • 4 msk socker
  • ca 50 g krossade Oreokex
  • 4 dl vispgrädde

Så här gör du:

  1. Klä botten av en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
  2. Gör kexbotten. Mixa Oreokex till fina smulor i en mixer. Tillsätt det smälta smöret och blanda väl. Tryck kexblandningen jämnt över botten av formen och ställ den svalt.
  3. Rör ihop äggulor, socker och vaniljstång i en glas- eller rostfri skål och placera skålen över varmt vatten. Vispa hela tiden tills äggblandningen börjar bli varm och sockret löst upp sig. Fortsätt att vispa blandningen med maskin eller för hand tills den är en kall och tjock äggsmet.
  4. Krossa kexet i mindre bitar och vänd ner i äggblandningen. Vispa grädden hårt och vänd den tillsammans med äggblandningen. Häll glassblandningen i en lämplig form, täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.
  5. Ställ glassparfaiten i kylen ca 20 minuter innan den ska serveras. Servera gärna glassen med färska jordgubbar.
Rømmeiskake på et fat sett ovenfra
Rømmeiskake med solbær

Glasstårta med svarta vinbär

Vaniljglass och svarta vinbär är en exceptionellt god kombination!

Nötbotten

  • 2 ,5 dl mandlar
  • 2,5 dl florsocker
  • 4 äggvitor

Gräddfilsglass med svarta vinbär

  • 8 äggulor
  • 6 msk socker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl svartvinbärssylt

Så här gör du:

  1. Mal nötterna eller kör dem i matberedare. Blanda med florsocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner dem. Grädda kakan i en smord springform 22-24 cm vid 160°C i ca 30 minuter. Låt svalna.
  2. Vispa ihop ägg och florsocker till en smet. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut vaniljfröna och blanda ner i äggblandningen. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggblandningen.
  3. Ta ut nötbotten ur formen. Tvätta formen och lägg tillbaka nötbotten i formen.
  4. Rör ihop äggulor, socker och vaniljstång i en skål av glas eller rostfritt material och placera skålen över varmt vatten. Vispa hela tiden tills äggblandningen börjar bli varm och sockret löst upp sig. Fortsätt att vispa blandningen tills den kallnar och tjocknar.
  5. Vispa grädden fluffigt och blanda med gräddfil och äggblandning. Häll försiktigt glassblandningen över nötbotten.
  6. Pressa svartvinbärssylt genom en fin sikt så att du får en coulis. Lägg på lite coulis på glassmassan och använd en gaffel eller liknande för att blanda ner den i grädden tills du får ett fint marmorerat mönster.
  7. Täck formen med plastfolie och frys i minst 4 timmar. Ställ glassparfaiten i kylen ca 20 minuter innan den ska serveras. Ta ur den ur formen och flytta den till ett fat. Garnera med färska eller frusna bär.

tips

Du kan bruke mange slags syltetøy for å få smak og marmoreffekt i isen. Du kan også bruke friske eller frosne bær som du moser gjennom en sikt. Smak til med melis eller sukker.

Recepten och bilderna
Matprat.no