Denna sminktrend är perfekt för nyårsafton

Dame med knallilla lepper og matchende øyenskygge
Nærbilde av dame med pannelugg og knallrøde lepper som smiler med lukkede øyne
Ultranært bilde av nese og lepper i glossy mursteinsrød tone

Äntligen kan vi fira igen! Här får du presenterat sminktrenderna som gäller just nu så att du blir redo för årets sista fest.

De två senaste åren har naturligtvis satt sin prägel på våra skönhetsrutiner. Och efter månader av hemmakontor och minimalt med firande klänger vi ingen för att ha lagt festmakeupen längst in på hyllan.

Men nu när vi börjar närma oss slutet av året känns det som att vi kan fira ordentligt på nyårsafton. Det betyder att du äntligen kan ta fram sminkborstarna igen.

För även om mycket har förändrats de senaste åren är det en sak som alltid förblir densamma – nämligen feststämningen som kommer med en perfekt lagd eyeliner eller ett glamouröst rött läppstift.

Känns det nästan som att du har glömt hur man gör? Oroa dig inte! Vi har valt ut sex festliga sminktrender så att du självsäkert ställer dig framför spegeln på nyårsafton.

Sex tips till den perfekta nyårsmakeupen

1. Smycka ansiktet med små detaljer

Ett av de mest kopierade uttrycken i Euphoria är Maddys glittrande makeup. Hon är den populäraste tjejen i skolan och syns ofta med dramatiska ”cat eyes”, lösögonfransar och markerade ögonbryn. Flera gånger dyker hon också upp med små glittrande stenar i ansiktet.

Vill du prova på liknande ansiktsdekorationer kan du välja små stenar, stjärnor, hjärtan eller annat som glittrar och är fint. Dekorstenar, eller strass som de ofta kallas, kan du bland annat köpa i olika hobbyaffärer och butiker som säljer tillbehör.

Du kan använda många, både över och under ögat, eller markera utkanten av dina ögon med en sten på varje sida för en enkel och söt detalj.

Tips! Använd ögonfranslim för att fästa stenarna i ansiktet.
Nærbilde av ansikt med masse glød og naturlig sminke
Låt huden glöda
Knust øyenskygge i forskjellige nyanser av rosa og lilla
Nærbilde av øye sminket med rød øyenskygge og sølvglitter
Glitter + smink = sant
Nærbilde av ansiktet til modell, sminket med rød øyenskygge
Stick ut med färger

2. Gläns som en stjärna

Glöd eller glow har varit ett hett ord inom smink och hudvård ett tag nu. Huden ska se ren och daggfrisk ut med massor av fukt och lyster. Detta ser vi också hos flera av rollfigurerna i serien. Huvudpersonen Rue har till exempel skinande hy på seriens pressbild.

Vill du kopiera den här looken bör du fukta huden ordentligt innan du lägger makeup. Använd en bra fuktkräm, gärna tillsammans med ett serum eller en ansiktsolja. Välj sedan makeup som ger lyster, till exempel en återfuktande foundation och ett cremebaserat rouge istället för en pudervariant.

Tips! När du handlar smink inför nyårsafton kan du gärna välja produkter med shimmer eller glitter i, som kanske känns lite ”mycket” till vardags.

3. Allt som glittrar är guld

Glitter är kul oavsett ålder och nu kan du använda så mycket du vill utan att någon kan säga att du har för mycket smink. Rensa butikshyllorna på allt som glittrar och ser festligt ut!

När du sminkar dig med glitter väljer du själv hur tätt och hur mycket du lägger. Du kan applicera glittret nära ögonlocken eller strö det på flera ställen i ansiktet. Förutom på ögonen är glitter fint längs kindbenen, över näsryggen eller i tinningen.

För att förstärka lystern kan du applicera ett skimrande cremerouge först och sedan strö över glitter i samma färgton. Om du är rädd för att glittret ska smula kan du använda glitterlim eller en egen primer som är utformad för att hålla glittret på plats.

Nu finns det glitter som inte bildar mikroplaster i havet och har du möjlighet bör du använda det.

Tips! Du kan enkelt skapa din egen glitterögonskugga genom att blanda glitter med ögonbrynsgel. Det är viktigt att du använder glitter som är avsett för huden.

4. Stick ut med färg

Använde du smink på 80-talet? Då kommer du garanterat ihåg att färgad ögonskugga var grejen – gärna ackompanjerad av svart eyeliner på ögats vattenlinje och mycket mascara. Nu kan du ta fram kreativiteten från den tiden och experimentera med just de färger du vill ha.

Har du blå ögon vill varma toner som rött och orange framhäva dem och har du bruna kommer en kall lila färg göra susen. För dig med gröna ögon kommer bruna och varma lila toner att framhäva din naturliga färg.

Applicera en primer på ögonlocket innan du applicerar skuggan så håller den längre. Välj gärna en skugga med mycket pigment så att den ger mycket färg.

Tips! Lägg gärna lite ögonskugga under och i utkanten av ögat för extra effekt.
Kvinne med oppsatt hår og reversed cat eye-sminke som ser i kamera
Kanske vill du testa "reversed cat-eye" till nyårsfesten?
Modell med babyrosa afro og rosa glittersminke holder seg til ansiktet mens hun smiler og lukker øynene
Kvinne med afro poserer, har små stjerner rundt øynene og lilla øyenskygge
Nærbilde av en kvinne med stjerner klistret rundt øynene

5. Skapa din egen cat eye-look

”Cat eye”, som det heter på sminkspråk, innebär att du skapar en oval form på dina ögon med hjälp av smink så att de liknar kattögon. Det skapar en illusion om att dina ögon är större än de egentligen är.

Tekniken kräver dock att du är stadig på handen. Du ska nämligen måla en linje med eyelinern längs ögats undersida, inifrån och ut, och fortsätta ut.

Du hittar bra steg-för-steg-filmer på både Instagram och Youtube. Eller fråga efter hjälp i en kosmetikbutik – de har ofta makeupartister på plats som mer än gärna visa dig ett trick eller två.

I ”Euphoria” dras den här stilen långt och kattögonen skapas av glitter, färgade eyeliners, ögonskugga och gnistrande stenar. Här är det med andra ord bara att ta ut svängarna!

6. Låt fransarna vara med på det roliga

Ett av de enklaste knepen för att kopiera den coola stilen för tjejerna i serien är att byta ut den vanliga färgen på din mascara. Det sätter även ett spännande fokus på dina ögon. Det låter kanske läskigt att ha färger på fransarna, men du kommer snabbt att vänja dig – och antagligen bli alltför peppad.

De populäraste färgerna är blå, röd, rosa och grön. Men om du inte känner dig tillräckligt vågad för att välja starka färger kan du börja med exempelvis burgundy.

Tips! Använd glittrig mascara längst ut på fransarna efter att du lagt svart mascara för en riktig partyeffekt.