Gör läckra bakverk till påsk
Inled påsklovet med ett härligt påskbak. Lyckligtvis kan du göra så många recept du vill.
På påsklovet får man mysa lite extra och då gärna med nybakat både på morgonen och kvällen. Eftersom både apelsin och ägg hör till påsken har vi valt ut recept med just dessa ingredienser i fokus.
Italienskt påskbröd
Är du egentligen medveten om hur enkelt det är att laga det traditionella påskbrödet med ägg i mitten. Ägget kokas nämligen i ugnen samtidigt som brödet gräddas. Efter tillagningen är det klart att serveras och du kan njuta av det hårdkokta ägget tillsammans med det härliga påskbrödet.
Det läckra bakverket gör sig utmärkt till en påskfrukost eller som lunch på fjällvandringen. Receptet blir hela 15 portioner, så då är du redo om du till exempel får ett plötsligt besök.
För det lilla extra – låt barnen färga äggen i regnbågens färger innan du lägger dem i brödet, så gör sig baksten extra bra på matbordet.
Vetekrans
- 100 g smör
- 6,5 dl mjölk
- 1 pkt färsk jäst
- 1 kg vetemjöl
- 2 tsk salt
- 2 tsk socker
- 1 ägg
Pensling och dekoration
- 2 msk vatten
- 2 msk sesamfrön
- 15 ägg
Så här gör du:
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm tills det är fingervarmt, ca 37°C. Rör ut jästen i blandningen.
- Blanda mjöl, salt och socker i en skål. Vispa ett ägg och blanda det i det torra tillsammans med jästblandningen. Knåda degen väl tills den är fast och smidig. Täck bunken med plast och låt jäsa på en varm plats i en timme.
- Dela degen i 30 lika stora bitar och rulla ut dem till avlånga tunna korvar. Fläta delarna två och två. Förbind dem genom att trycka ihop ändarna ordentligt. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt
- Lägg ett ägg i mitten av varje bröd och täck med en filt. Låt bröden jäsa på en varm plats i ca 30 minuter.
- Pensla försiktigt bröden med vatten och strö på sesamfrön.
- Grädda dem mitt i ugnen vid 225°C i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt svalna på galler.
Nutellasnurror med apelsinglasyr
Det här receptet får det att vattnas i munnen bara vi tänker på det. Toppar man nutellasnurrorna med apelsinglasyr passar de extra bra att avnjutas i påsksolen. Den här måste bara provas! Receptet blir till 15 bullar om du inte äter för mycket av degen under tiden.
Deg
- 1 kg vetemjöl
- 2,5 dl socker
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 paket torrjäst
- 1 ägg
- 6 dl mjölk
- 150 g smör i tärningar
Fyllningsmassa
- 1 burk Nutella
- 1 ägg till pensling
Apelsinglasyr
- 100 g florsocker
- 2 msk apelsinjuice
- 1 tsk gul karamellfärg
Så här gör du:
- Använd rumstempererade ingredienser. Lägg allt i en bunke, men håll i 1 dl mjölk och smöret till senare under knådningsprocessen.
- Knåda degen väl för hand eller med matberedare. Börja med låg hastighet och öka allt eftersom du använder matberedare. När degen nästan är färdig knådad tillsätts mjölken lite i taget. Degen ska nu vara smidig och ha en blank yta.
- Tillsätt smöret och kör degen på låg hastighet tills smöret har blandats in helt. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa i ca 1 timme.
- Lägg degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till 1 cm tjock rektangelformad platta. Fördela Nutella i ett jämnt lager över hela degplattan.
- Rulla ihop degen till en stång och skär den i skivor. Lägg skivorna tätt intill varandra i en välsmord långpanna. Täck långpannan med en trasa och efterjäs i minst 30 minuter.
- Pensla nutellasnurrarna med sammanvispat ägg och sätt formen mitt i ugnen på 200°C i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
- Gör apelsinglasyr genom att röra ihop florsocker och apelsinjuice. Justera färgen med karamellfärg.
Minicroissant med apelsinmarmelad
Låt dig inspireras av Frankrike och servera minicroissant med apelsinmarmelad till påskfrukosten. Det här receptet är avsett för 4 personer, så om det är fler (eller bara vill ha ännu fler) kan man gärna dubbla ingredienserna.
Ingredienser
- 1 paket smördeg
- 1 ägg till pensling
- 2 msk vetemjöl till utbakning
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk apelsinmarmelad
Så här gör du:
- Värm ugnen till 225°C
- Strö ett tunt lager mjöl på bakbordet och kavla ut smördegsplattorna till tunna rektanglar.
- Använd en vass kniv och skär rektanglarna till trianglar. Vi rekommenderar 4 st per platta.
- Vispa ägget lätt med en gaffel och pensla spetsen på varje trekant. Rulla varje trekant från den breda sidan mot spetsen. ”Den penslade spetsen ”"limmas"" mot resten."
- Placera croissanterna på bakplåtspapper med spetsen (skarven) mot plåten. På så sätt undviker du att croissanterna rätar ut sig under tillagningen. Pensla dem med ägg och tillaga tills de fått en gyllenbrun färg, 7-10 minuter.
- Låt croissanterna svalna något innan du ger dem ett lätt lager vaniljsocker.
- Servera minicroissanterna med apelsinmarmelad och gärna en god kopp kaffe.