Så här målar du påskägg steg för steg

Blå påskeegg sett ovenfra
Et egg med en nål i
Ett egg og en skål med gul plomme i
Fra venstre: Steg 1 og 2
Ett egg med en pinne i
Fire egg dekorert med grønn, rosa og gul maling
Fra venstre: Steg 3 og 4
Et hvitt egg med store gule prikker malt på, og tannpirkere og hvit sytråd
Gåsunger med påskedekorerte egg på
Fra venstre: Steg 5 og 6

Att måla påskägg är en aktivitet som passar alla! Här är det bara att använda fantasin och måla loss. Vi visar dig steg för steg hur du förbereder äggen.

Målade påskägg är både dekorativt och roligt att göra – för både barn och vuxna. För de allra minsta kan det bli en utmaning att blåsa ut ägget, så just detta kan vara bra att göra i förväg. Använd gärna glitter, fjädrar eller andra detaljer som dekoration på äggen så blir det extra roligt att visa upp dem.


Det här behöver du

 • Ägg
 • Målarfärg
 • Penslar
 • Stoppnål
 • Tandpetare
 • Sytråd
 • Blomsterpinne
 • Glitter (valfritt)
 • Svamp (valfritt, används för att ge färgeffekt)

Så gör du

 1. Använd stoppnålen för att göra ett litet hål på toppen av ägget. Var försiktig så att du inte spricker eller krossar ägget. När du har ett litet hål ska du ta ut nålen och göra hålet lite större genom att vrida runt nålen i hålet. Gör likadant i äggets botten. Stick in nålen så långt att du krossar plommonet, då blir det lättare att blåsa ut den efteråt.
 2. Håll ägget över en skål och blås in i hålet på ovansidan. Då kommer både äggulan och -vitan att rinna ut genom hålet i botten.
 3. Använd en blompinne och sätt försiktigt på ägget. Då kan du hålla i pinnen när du målar, så att dina fingrar inte lämnar märken i färgen. Det är också enklare när de ska torka, då sätter du bara pinnen i ett glas.
 4. Låt fantasin flöda och börja måla. Du kan använda tuschpenna eller lime på paljetter, fjädrar eller glitter. Måla alla äggen i samma färg eller lek med regnbågens alla färger.
 5. Bryt av en liten bit av änden på en tandpetare. Klipp av en lämplig lång sytråd och vira ena änden runt mitten av tandpetaren och bind fast den. Då har du en liten tandpetarbit i änden av en lagom lång sytråd. Tryck försiktigt in tandpetaren i hålet längst upp på ägget, den lägger sig på tvären och du kan nu hänga upp ägget med sytråden.
 6. Häng de vackra äggen på kvistar som står i en vas och så är det påskstämning i vardagsrummet!