Bind din egen midsommarkrans – steg för steg

Ferdiglaget blomsterkrans med rosa sløyfe
Så binder du din egen midsommarkrans
Dette er tingene du trenger: avskårne blomster, hyssing, undertråd og en skarp kniv.
Små blomsterkvister, saks og tråd på trebord
Krans av eføy og hvite blomster mot hvit bakgrunn

Ta hjälp av vår guide som visar hur du gör en midsommarkrans med ängsblommor eller snittblommor till dig själv eller någon du tycker om. Video finns i artikeln!

För att skapa din egen blomsterkrans till håret behöver du inte särskilt många saker, men möjligtvis lite tålamod. Här tar vi dig genom varje steg mot en midsommarkrans som är enkel att göra och blir riktigt fin.

Det här behöver du till blomkransen

  • Snittblommor (blommor som är extra fina att ha i krans är blåklint, prästkrage, nejlikor, krysantemum, rödklöver, midsommarblomster, eller åkervinda)
  • Bindtråd
  • Spoltråd
  • Vass kniv

Så här gör du

  1. Klipp av blomstjälkarna så att de är cirka 4-5 cm långa.
  2. Skapa en stomme av bindtråd, måtta runt huvudet och ta till lite extra längd så att kransen inte blir för liten när blommorna väl sitter på plats.
  3. Gör en ögla i ena änden som kommer fungera som fäste för kransen när den är klar.
  4. Lägg blommorna omlott längs stommen och fäst genom att linda några varv med spoltråd.
  5. Fortsätt att linda tills kransen är klar. Du väljer själv hur mycket blommor du vill ha och hur tjock den ska bli. Vill du ha en tunnare krans kan du placera blommorna längre ifrån varandra, och välja färre blommor. Vill du ha en tjockare krans använder du fler blommor och binder tätare.
  6. När du är klar fäster du samman kransens ändar i öglan.

En annan variant på fäste är att göra öglor i båda ändarna av bindtråden. Knyt sedan ihop öglorna med ett sidenband i nacken – väldigt fint och praktiskt då storleken går att anpassa till den som ska bära kransen.

Välkommen in till oss för att hitta tillbehören till din krans, och lycka till!

Bind din egen midsommarkrans – steg för steg
En kvist med eukalyptus holdes opp ned mot en vegg

Om du vill förbereda dagen innan

Det går utmärkt att förbereda kransen dagen innan. Antingen gör du hela kransen färdig och förvarar den i kylen under natten, spraya den med vatten och lägg i en plastpåse.

Vill du inte göra hela kransen dagen innan kan du förbereda stomme och tråd dagen innan. Det kan vara skönt om du ska göra flera kransar, då går bindandet snabbare när det väl gäller.

Så får du kransen att hålla sig fin länge

Utöver att förvara kransen i kylen finns andra sätt för kransen att hålla sig fin länge. Värme och uttorkning är de två största anledningarna till att kransen börjar sloka – därför kan det vara bra att spraya den med vatten då och då och förvara den svalt när den inte används.

Du kan också välja blommor som klarar sig extra bra i en krans, till exempel brudslöja, rosor, kvistrosor eller tistlar. Bland gröna blad är eukalyptus eller murgröna bra alternativ för en krans som håller sig fin länge.