Festlig sommardukning till alla tillfällen

Duk med midtsommermat fotografert ovenfra
Bord dekket under vimpler ved vannet

Sommaren stundar och med den många anledningar att fira. Student, skolavslutning eller nationaldag – med dessa 5 tips skapar du festdukning för alla tillfällen.

Är det din tur att bjuda in till fest? En vacker dukning behöver inte vara varken svår eller dyr att åstadkomma, men gör sannerligen att det känns extra festligt! Här har vi samlat några tips för härliga sommardukningar som passar varje tillfälle.

1. Buffé eller bordsservering?

Det viktigaste först; serveringen. Blir ni många kan det vara skönt att låta gästerna ta för sig av maten själv från ett härligt buffébord. Lägg extra krut på dukning av buffén och låt matplatserna vara mer avskalade.

Till exempel:

  • Sprid ut kuddar, filtar och sittpuffar i trädgården och ät i det gröna.
  • Klä in buffébordet i en skir duk – skapa olika höjder genom att ställa lådor under duken och duka och pynta.
  • Utnyttja allt utrymme runt buffébordet genom att hänga ljusslingor, vimplar eller lyktor som inramning.
  • Servera dryck ur stora glasbehållare med tappkran – festligt och inbjudande.

Vill du duka upp med långbord men saknar tillräckligt många matchande stolar och bord? Oroa dig inte, det charmigaste med sommarfester är att det lätt blir lite brokigt och blandat. Låna ett extra bord från grannen och låt en duk göra det enhetligt, mixade stolar bidrar till en härligt avslappnad känsla.

Placeringskort

Ett placeringskort med namn på gör verkligen att en känner sig välkommen, eller hur? Fixa vackra placeringskort till gästerna genom att knyta fast en etikett på servetten eller glasfoten med hjälp av ett hampasnöre. Stick in en lavendelkvist och du har ett enkelt men trevligt placeringskort till dina gäster.

Bukett med peoner på et dekket, rundt bord
Blå tallerkener fotografert ovenfra
Ville blomster i bukett på langbord

2. Sätt ett tema

Om det känns svårt att veta var du ska börja – välj ett färgtema att utgå från. Genom att ha färger som fungerar bra tillsammans kan du välja i princip vilket porslin eller vilka textilier som helst.

Kanske är temat “naturnära”, “ljust och pastell” eller “färgsprakande”? Utgå från vad du själv gillar och våga göra det personligt.

Textilier i lin

För att få den där lätta, somriga känslan är linnetyg ett säkert kort. Det är också ett bra sätt att få in färg – linneservetter i olika färger skapar en enhetlig känsla även om färgerna varierar, eftersom materialet är detsamma.

Något som kan liva upp vilken dukning som helst är att använda dubbla dukar. Lägg en tyngre, lite större, bomullsduk över bordet och låt en lättare linneduk ligga lite slarvigt över. Det skapar en härligt ombonad men ändå lyxig känsla.

3. Använd dig av naturen

Ett säkert kort till varje sommarfest är att plocka in naturen i dukningen. Sätt säsongens blomster i små vaser utspridda över bordet, använd rabarberblad som bordstablett eller låt en vacker murgröna fungera som bordslöpare. Kanske har du gammal drivved som kan fungera som dekor?

Linnedukar och linneservetter är perfekta inslag i sommardukningen. Knyt ett hampasnöre runt servetten och fäst ett placeringskort tillsammans med en lavendelkvist – enkelt och vackert!

Lett borddekking med lavendelkvister
Gruppe ved bordet med dekorasjoner hengende fra trærne over
Gruppe ved bordet om kvelden med dekorasjoner hengende fra trærne over

4. Nivåskillnader

Ett enkelt knep för att få dukningen att kännas exklusiv är att få in nivåskillnader. Några högre uppläggningsfat och karaffer i olika storlekar är ett sätt.

Testa också att använda luften ovanför bordet som en del i arrangemanget – häng ljusslingor, vimplar eller lyktor i taket eller pergolan. Dukar du under ett träd är grenarna ett perfekt hjälpmedel för att skapa en inramning, lite som ett rum utomhus.

Många små vaser

Avancerade blomsterarrangemang i all ära, men något som livar upp vilken dukning som helst är mindre buketter i många små vaser. Välj ut dina favoritblommor, varför inte de som blommar utomhus just nu, och fördela i mindre vaser över hela bordet. De små vaserna kan med fördel variera i både storlek och form!

5. Belysning

Även om sommarkvällarna är ljusa blir det mörkt så småningom, tänk därför in belysningen som en del av dukningen. Ljusslingor skapar vacker inramning och går att använda både genom att hänga upp eller låta löpa längs bordet.

Levande ljus är alltid trevligt, men även elektriska ljus kan ge den där mysiga känslan. Batteridrivna lampor finns i många olika utföranden och går lika bra att placera ut på bordet under kvällen som att hänga upp på lämpliga platser. En variation av ljuskällor kan vara lika bidragande till myskänsla utomhus som inomhus.

Välkommen in till oss om du vill ha mer inspiration!

Gruppe ved bordet om kvelden opplyst av lykter og stearinlys