Två menyförslag: Mat till studentmottagning

Bordsetting med hvit duk, hvite servietter og tomme vinglass
FIken i spekeskinke dandert på en tallerken
Reinsdyrbiff med kremet soppstuing og potetmos
Mini pavlova med lemond curd på toppen

Ska du anordna studentmottagning? Vi har satt ihop två olika menyer till dig som vill servera mat till studentmottagning med en twist.

Studenten är en viktig dag och måste självklart firas med massor av god mat och sötsaker! Många har buffé på sin studentmottagning, men vill du testa något annat kan du bjuda på trerätters. Nedan hittar du två olika menyer bestående av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Vi lovar att dina gäster på studentmottagningen kommer att bli nöjda!

Meny 1: Fikon med lufttorkad skinka, ren med krämig svampstuvning och pavlova med lemoncurd

Förrätt: Fikon i lufttorkad skinka

4 portioner

  • 150 g lufttorkad skinka i tunna skivor
  • 8 färska fikon delade i två delar
  • 1⁄4 tsk grovmald peppar

Så här gör du:

  1. Lägg upp fikon och lufttorkad skinka på fyra tallrikar och strö över lite grovmalen peppar.
  2. Servera med exempelvis rostat bröd.

Huvudrätt: Ren med krämig svampstuvning

6 portioner

  • 1 200 g flankstek av ren
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 2 msk smör

Potatis- och sellerimos

6 portioner

  • 750 g potatis
  • 750 g rotselleri
  • 100 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 klyfta riven vitlök
  • 1⁄4 tsk riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1⁄4 tsk peppar

Krämig svampstuvning

6 portioner

  • 500 g kantarell eller blandad svamp
  • 2 lökar
  • 2 msk smör till stekning
  • 5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1⁄4 tsk peppar
  • 1 msk sojasås
  • 2 msk grovhackad persilja

Så här gör du:

  1. Skala och tärna potatis och rotselleri. Koka dem mjuka i osaltat vatten.
  2. Häll av kokvattnet och låt grönsakerna ånga torrt, rör om så att de inte bränner vid. Mosa potatis och selleri med smör.
  3. Tillsätt mjölk tills moset har en lagom konsistens. Smaka av med vitlök, muskotnöt, salt och peppar.
  4. Skär köttet i biffar (à 200 g) och krydda med salt och peppar.
  5. Bryn biffarna i smör på hög värme, ca 1 minut på varje sida. Efterstek på lägre värme 1-2 minuter på varje sida. Låt biffarna vila i 5 minuter före servering.
  6. Rengör svampen. Skala och skär löken i klyftor. Stek svamp och lök gyllenbruna i en stekpanna med smör. Tillsätt grädde. Låt såsen koka in, smaka av med sojasås, salt och peppar. Strö över hackad bladpersilja före servering.

Desserter: Pavlova med lemon curd

Pavlova för 5 portioner

  • 2 äggvitor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl socker

Lemon curd

  • 2 äggulor
  • 60 g socker
  • Saften från 2 citroner
  • 75 g smör

Garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • 4 passionsfrukter
  • Hallon
  • Färsk citronmeliss

Så här gör du:

  1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda bakpulver och socker och vispa i äggvitorna. Vispa tills äggblandningen bildar toppar.
  2. Lägg marängen i spritspåse och spritsa ut cirka 12 små platta kakor på en bakplåt. Grädda marängen mitt i ugnen vid 150°C i 10 minuter, därefter vid 120°C i ca 50 minuter.
  3. Vispa försiktigt ihop äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt citronsaft. Värm på svag värme tills det tjocknar. Rör hela tiden. Ställ kastrullen åt sidan och rör i mjukt smör. Låt svalna.
  4. Blanda vispad grädde och lemon curd lätt tills det är marmorerat. Lägg krämen på marängerna och garnera med passionsfrukt, hallon och citronmeliss.
Flat lay av hvitdekorert bord med grønn dekorasjon
Med spännande rätter på tallriken kan du hålla bordsdekorationen enkel och klassisk.
Bunt  grønne asparges med hollandaisesaus over
Fjøl med oppskåret hjortestek med fløtegratinerte poteter og tilbehør ved siden av
Pannacotta med appelsinsaus

Meny 2: Sparris med citron-hollandaise, hjortstek med gräddgratinerad potatis, pannacotta med apelsin

Förrätt: Sparris med citron-hollandaise

6 portioner

  • Sparris
  • 600 g grön färsk sparris
  • 2 tsk salt

Citron-hollandaise

  • 250 g smör
  • 3 äggulor
  • saften från 0,5 citron
  • ca 1 msk rivet citronskal

Så här gör du:

  1. Häll mycket vatten i en kastrull tillsammans med salt och låt koka upp.
  2. Rensa sparrisen, ta bort den nedersta delen av stjälkarna som kan vara träiga. Koka sparrisen ca 5 minuter. Lägg upp på tallrikar.
  3. Gör hollandaise: Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta på svag värme.
  4. Lägg äggulorna i en matberedare tillsammans med citronsaft och -skal. Låt maskinen gå ca 10 sek. Vrid ned hastigheten och häll i det något kylda smöret medan maskinen är igång. Såsen blir tjock, men se upp så att den inte skär sig.
  5. Håll såsen varm och häll den över sparrisen vid servering.

Huvudrätt: Hjortstek med gräddgratinerad potatis

6 portioner

  • 2 kg hjortstek
  • 1,5 tsk salt
  • 6 enbär
  • 8 st pepparkorn
  • 2 st morot
  • 2 schalottenlökar

Gräddgratinerad potatis

6 portioner

  • 12 st potatis
  • 1 st gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1⁄4 tsk peppar
  • 4 dl grädde
  • 1 g färdigriven ost

Stekt svamp

6 portioner

  • 300 g champinjoner
  • 300 g ostronskivling
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • saften från 1 citron
  • 2 msk finhackad persilja

Så här gör du:

  1. Krossa enbär och peppar i en mortel och blanda i salt. Gnid in hjortsteken med kryddblandningen och stick in en stektermometer mot köttets mitt.
  2. Dela morötter och schalottenlök i två delar, lägg grönsakerna i en ugnsform och lägg på steken. Häll vatten i formen och sätt in den i ugnen på 125°C. Tillagningstiden är cirka 2 timmar, beroende på stekens tjocklek. När stektermometern visar 60-65 är hjortsteken mediumstekt, vid 70°C är den medium plus. Steken är helt genomstekt på 76°C. Oavsett tillagningsgrad bör steken vila i 15-20 minuter innan du skär i den.
  3. Skala potatis och lök och skiva dem. Finhacka vitlök. Lägg potatis, lök och vitlök i en smord ugnsfast form. Salta och peppra och häll grädde över. Sätt in potatisen tillsammans med steken i 45-60 minuter. Ta ut steken och vrid upp temperaturen till 200°C, lägg på ost och tillaga potatisen vidare i ca 15 minuter, tills osten har smält och fått en fin gyllene färg. Du kan också koka potatisskivorna i grädden innan du ställer in dem i ugnen. Då behöver de mindre tid i ugnen och du kan lättare smaka av blandningen innan du ställer in den i ugnen.
  4. Dela svampen i lagom stora bitar. Stek svampen i en stor het stekpanna med olja och smör. Krydda med salt och peppar när svampen har fått en fin gyllene färg. Strö över grovhackad bladpersilja.

Servera din stek med gräddgratinerad potatis, stekt svamp och rörda lingon.

Desserter: Pannacotta med apelsin

6 portioner

  • 4 1⁄2 st gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 7,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker

Apelsinjuice

  • Saften från 3 st apelsiner (ca 2,5 dl)
  • 1 tsk potatismjöl
  • ca 1,5 tsk socker

Så här gör du:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljfröna med en liten spetsig kniv.
  3. Koka upp grädde, socker, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och ta ut vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör ner de blötlagda gelatinbladen i den varma blandningen. Häll smeten i små portionsformar eller glas. Låt svalna och ställ kallt i minst 3 timmar före servering.
  4. Pressa saften ur apelsinerna i en liten kastrull, koka upp tillsammans med potatismjöl tills såsen tjocknar. Smaka av med socker. Låt apelsinsåsen svalna och häll över den i portionsformarna med pannacotta precis före servering.
  5. Garnera gärna med några tunna apelsinskivor.
RECEPTEN OCH MATBILDERNA
matprat.no