Nu är det dessa färger som gäller – se vårens färger

Dame med hatt og knallgul kjole i lavendelåker. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.
Dame med lavendelfarget blazer og matchende shorts foran mintgrønn vegg med hund i bånd og mobil i den andre hånden. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.
Dame med knallgrønn kjole, rød veske og gul øyenskygge. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.
Dame i fuksiafarget kjole i blomstereng. Hun holder en veske og har armene i været og smiler. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.

Vårens kläder kommer i en härlig mix av dova pastellfärger, neutrala jordtoner och knalliga färger som gör dig glad. Våga klä dig lite extra festligt!

Djärva färger och lekfulla detaljer

För dig som vill ha mer färg i vardagen kommer vårens modetrender inte att göra dig besviken! Under modeveckorna i Köpenhamn och New York bjöds det på sprudlande färger både på catwalken och bland gästerna, och butikerna svämmar över av färgstarka vårkläder i ungefär hela färgspektrumet.

Här är några färgtrender som dominerar i klädbutikerna i vår.

Årets färger

Varje år utser världens största färgföretag Pantone årets färg och för 2022 är det den blålila färgen Veri Peri som är allra hetaste enligt experterna. Den syrenlila färgen har redan hunnit inta modescenen och är ett säkert val på både skjortor, klänningar, kjolar och koftor i vår.

Dessutom är det en färg som de flesta klär sig i och därför en bra start för dig som vill ge garderoben lite mer färg. Den är också fin att matcha med bland annat grönt som är en annan av vårens trendfärger.

Fräscha, starka färger

Det är dags för färgfest! I vår ska färgerna verkligen ”poppa” och både chockrosa, illgrönt, koboltblått och signalrött är säkra vinnare just nu. Har du alltid drömt om en chockrosa kavaj eller en grön byxdress är alltså tiden inne och ju starkare färger desto bättre!

Det är också trendigt att kombinera flera färger tillsammans, eller att addera en neutral outfit det lilla extra med ett par knallgröna pumps eller en färgglad väska.

Solnedgångstoner

I vår kan du stråla i takt med solen. Färger som knallorange och sprakande gula nyanser har nämligen intagit modebilden, och det sägs också att dessa poppande färger får dig på bättre humör.

Det finns alltså ingen anledning att inte klä sig i solens färger i vår, som både gör sig fint som en helt statement-outfit eller i kombination med exempelvis vitt och denim. Även den ljusare citrusgula färgen är ett säkert val i vår.

To menn og ei dame som ler og har på seg klær i oransje og rødlige toner. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.
Dame med hatt, høye hæler, lang kjole, solbriller og kåpe i jordtoner. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.
Mann med dansebevegelse på en kai. Har på seg bukse i blek ferskenfarge, hvit t-skjorte, brunt belte og jakke i solnedgangstone. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.
Mann med røde briller og armene i kors i rosa skjorte. Illustrasjonsbilde til artikkel om vårens farger.

Jordtoner

Som en kontrast till de sprakande, fräscha färger som dominerar just nu, är våren även full av olika jordtoner. Framför allt är den klassiska chokladbruna nyansen populär och den går bra att styla tillsammans med de mer kaxiga trendfärgerna.

Även färger som vitt och beige är trendiga just nu, och för herrar i synnerhet är även svart och olika nyanser av naturgrönt populärt.

Pastell

Pastellfärgerna är inte heller glömda, och speciellt trendmedvetna herrar kan definitivt satsa på en pastellrosa skjorta. Herrkläderna har generellt lite mer färg i år och det är framför allt pastellfärgerna som dominerar. Även ljusblått är ett säkert val för både herrar och damer och fungerar bra på exempelvis en skjorta, klänning eller kavaj.

De dova färgerna är dessutom fina att kombinera med starkare färger, och fungerar eventuellt som ett bra val för dig som bara vill ha lite färg i vårvardagen.

LÄS ÄVEN: