Enkla efterrätter på Mors dag

Jordbærmousse med sjokoladesaus

Duka upp en läcker efterrätt på Mors dag. Välj bland ett av dessa enkla recept om du vill imponera på kvinnorna i ditt liv.

Jordgubbsmousse med chokladsås

Jordgubbsmousse

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g jordgubbar
  • 2 msk socker
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 50 g florsocker

Chokladsås

  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g mörk bakchoklad

Så gör du

  1. Vispa grädde till mjuk kräm med en handvisp och ställ den kallt. Rensa alla jordgubbar och dela dem. Sätt av hälften för dekoration. Lägg jordgubbar och socker i en liten kastrull och värm upp under omrörning på låg temperatur tills sockret har lösts upp. Mixa med en stavmixer till slät puré. Låt svalna.
  2. Vispa äggvitor med florsocker. Blanda försiktigt ihop jordgubbspuré och äggulor, vänd ner grädde och slutligen de vispade äggvitorna. Fördela moussen i två stora glas. Täck med plastfolie och ställ i kylen i minst en timme.
  3. Koka upp grädde i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och lägg i grovhackad choklad. Rör om efter 2-3 minuter när chokladen har smält. Låt såsen svalna. Fördela resten av jordgubbarna över moussen i serveringsglasen och häll över chokladsåsen precis före servering.
Sjokolademuffins med rødt strø
Sjokolademuffins med sjokoladekrem
Sjokolademuffins med rødt strø
Sjokolademuffins med sjokoladekrem
Syltetøy på bordet
Bær- og fruktkompott

Chokladmuffins

Muffins (24 st.)

  • 300 g smör
  • 3 1⁄2 dl vatten
  • 6 msk kakaopulver
  • 3 st ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl socker
  • 7 dl vetemjöl

Garnering

  • 3 msk frystorkade hallon

Chokladkräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g bakchoklad

Så här gör du

  1. Koka upp grädde och tillsätt grovhackad choklad. Dra bort kastrullen från plattan och rör i grädden tills chokladen har smält. Ställ chokladgrädden i kylen i några timmar (helst över natten). Smält smör och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser till muffinsen. Rör ner mjöl till sist. Lägg muffinsformar på en bakplåt. Använd gärna dubbla formar eller en muffinsplåt så håller muffinsen formen bättre. Häll smeten i muffinsformarna så att de är tre fjärdedels fulla.
  2. Grädda muffinsen i 180°C i ca 20 minuter. Kontrollera med en träpinne att muffinsen är färdiggräddade. Stick in stickan i mitten av muffinsen, om den inte fastnar på pinnen är den färdig. Låt muffinsen svalna helt.
  3. Vispa upp chokladkrämen tills den blir stel och garnera muffinsen med grädden. Garnera gärna med pulver av frystorkade hallon eller annat du gillar.

Bär- och fruktkompott

Kompott

  • 300 g plommon
  • 250 g björnbär
  • 250 g blåbär
  • 1 dl vatten
  • ca 200 g socker
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1,5 dl kallt vatten

Råkräm

  • 3 äggulor
  • 3 msk socker
  • 2 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Skölj och rensa frukt och bär för stjälkar och sten. Koka upp vatten och socker. Tillsätt plommon och bär. Koka upp och sänk värmen. Låt det sjuda tills allt är mjukt. Smaka eventuellt av med mer socker.
  2. Rör ihop potatismjöl och kallt vatten. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt potatismjölsutjämningen i en tunn stråle under omrörning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp den snabbt. Häll kompotten i en skål och låt svalna helt. Tips! Strö på ett tunt lager socker så att det inte bildas en hinna på kompotten.
  3. Vispa ägg och socker till en stel smet. Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner den i äggblandningen.

Recept och bilder från Matprat.no

Syltetøy på bordet
Bær- og fruktkompott